Putyin váratlan beszéddel készül a G20-ak találkozójára

Az orosz vezető a Kreml tájékoztatása szerint a mélyen instabil globális helyzetről alkotott nézeteit osztja majd meg a hallgatóságával.

Beszédet mond a G20-aknak erre a hétre tervezett találkozóján Vlagyimir Putyin – írja a Kreml közleményére hivatkozva az Independent. Az orosz elnöki hivatal szerint Putyin egy videókonferencia kereteiben osztja majd meg a mélyen instabil globális helyzetről alkotott nézeteit a konferencia résztvevőivel.

A portál szerint ugyanakkor nem csak a globális helyzet instabil, hanem az orosz is, mivel a kelet-ukrajnai orosz támadás gyorsabban látszik kifulladni, mint ameddig az ukránok ellentámadása húzta. Bár az oroszok hamarosan újabb támadással kísérletezhetnek Avgyijivkánál, az ukrán haderő egy szóvivője arról számolt be, hogy Moszkva mostanra a börtönökből verbuvált, illetve tartalékosokból álló csapatokra kénytelen támaszkodni, mivel a szerződéses katonák nem hajlandók részt venni a súlyos veszteségekkel járó támadásokban.

Az ukránok szerint egyre több orosz katona dönt a dezertálás mellett, miközben Kijev az elmúlt napokban sokkal intenzívebb előrenyomulást hajtott végre, mint amit korábban a nyári ellentámadása alatt képes volt felmutatni. Igaz, nem abban a régióban, ahol korábban próbálkozott, hanem a Dnyeperen átkelve, ugyanis korábban a folyó egyfajta természetes frontvonalként funkcionált a háborúzó felek között, majdnem egy éven át, ám az ukránok a múlt héten bejelentették, hogy több helyen is sikerült megvetni a lábukat a Dnyeper déli partján és több kilométernyi területet foglaltak vissza az orosz megszállóktól.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20231120_Putyin_beszed_Dnyeper_G20_ukranok_tamadas

Részvény: