Putyin megfontolja az afrikaiak békejavaslatát

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken közölte a Szentpéterváron összegyűlt afrikai vezetőkkel, hogy tisztelettel fogadta az Ukrajnára vonatkozó békejavaslatukat, és alaposan tanulmányozza azt. A Reuters jelentése szerint Putyin az orosz-afrikai csúcstalálkozón azt is elmondta, hogy Oroszország emeli az Afrikába irányuló élelmiszer-szállításokat – ideértve valamennyi ingyenes gabonaszállítmányt –, és érdeklődést mutatott a katonai együttműködés fejlesztésére is.

Júniusban a dél-afrikai elnök, Cyril Ramaphosa vezetésével delegáció érkezett Kijevbe is. Ramaphosa találkozott az ukrán elnökkel, majd továbbutazott Oroszországba, hogy Putyinnal tárgyaljon. A delegációban ott volt Szenegál, Egyiptom, Zambia, Uganda, a Kongói Köztársaság és a Comore-szigetek. Békejavaslatukat főbb elemei:

Fontos, hogy egy közvetítő figyelmesen meghallgassa Ukrajnát és Oroszországot.
A békét diplomáciai eszközökkel kell elérni.
Szükség van a konfliktus de-eszkalálására.
Az államok szuverenitását tiszteletben kell tartani.
Minden ország biztonságát garantálni kell.
Biztosítani kell a gabona és a műtrágya szállítását.Humanitárius segítséget kell nyújtani a háború áldozatainak.
Hadifoglyokat kell cserélni.
A háború után újra kell építeni Ukrajnát.
Jobb kapcsolatokat kell kiépíteni Ukrajna és az afrikai országok között.
Az orosz-afrikai csúcs csütörtökön kezdődött Szentpéterváron. Amint azt a Kreml megerősítette: idén mindössze tizenhét afrikai államfő ment el a tanácskozásra. Ez a felét sem éri el a 2019-es csúcson részvevők létszámának. Akkor negyvenhárom államfő csatlakozott a találkozóhoz.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/07/28/orosz-ukran-haboru-elo-kozvetites-percrol-percre-2/#putyin-megfontolja-az-afrikaiak-bekejavaslatat

Részvény: