Putyin kísérletei „spontán éhínség” létrehozására: az ukrán gabona fontos szerepe Európa és a világ életében

         Oroszország a gabonamegállapodás keretében blokkolta a beérkező flotta regisztrációját és ellenőrzését. Így az Orosz Föderáció azt ténylegesen leállította. Ezt jelentették az ukrán infrastrukturális minisztériumban. Megállapították, hogy egy ilyen megközelítés „teljesen ellentmond a jelenlegi megállapodás feltételeinek”. Az orosz fél lépéseire jelenleg az ENSZ és Törökország reakciója várható.

         „Az Orosz Föderáció ismét ténylegesen leállította a „Gabona-kezdeményezést” azzal, hogy megtagadta a hajók beléptetési nyilvántartását és az ellenőrzések elvégzését. Oroszország destruktív politikája lehetetlenné teszi az ellenőrzési terv elkészítését az vámellenőrzés eljárásai szerint, amely előírja az ellenőrzési terv minden fél általi napi jóváhagyását mind a kilépésre, mind a belépésre vonatkozóan” – áll az üzenetben.

         Ugyanakkor hangsúlyozzák: május 8-ig 90 hajó vár ellenőrzésre Törökország felségvizein. Ebből 62 letölthető.

         „Mind a bejövő, mind a kimenő flotta ellenőrzését felfüggesztjük. Az ukrán mezőgazdasági termékek gabonafolyosón keresztül történő kivitele áprilisban nem érte el a 3 millió tonnát. Ukrajna kategorikusan nem fogadja el Oroszország arra irányuló erőfeszítéseit, hogy leállítsa a beérkező flotta nyilvántartásba vételét és ellenőrzését, amelyre a munkakezdeményezésre tekintettel meg kell történnie. Várjuk partnereink, az ENSZ és Törökország álláspontját” – közölte az ukrán minisztérium.

         Korábban Vlagyimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke azt mondta, hogy az Orosz Föderáció kiléphet a gabonamegállapodásból a március 18-i meghosszabbítását követő 60 nap lejárta után. Ennek oka, hogy elégedetlen azzal a ténnyel, hogy állítólag az Ukrajna által exportált gabona 45%-a „Európa megetetett”, míg csak 3%-a az „éhes Afrikába”. Putyin az egyezményekből való kilépése után ingyen kívánja ellátni Afrikát Ukrajnától „nem átvett” gabonával, amelyet az oroszok tulajdonképpen bűnözői módon exportálnak a megszállt ukrán területekről.

         A „gabona-megállapodás” végrehajtásához szükséges humanitárius folyosó kérdésével kapcsolatos tárgyalások következő ülése, amelyre május 5-én került sor, azonban zsákutcába jutott. A Guardian ír erről. A döntés elmaradásának oka az ukrán gabonát exportáló hajókra vonatkozó új feltételek. Ezért Ukrajnának, Oroszországnak, Törökországnak és az ENSZ-nek nem sikerült kiterjesztenie a humanitárius folyosó működését a „fekete-tengeri gabonakezdeményezés” keretében.

         Farhan Haq ENSZ-szóvivő helyettese szerint a korábban engedélyezett hajók rendszeres napi ellenőrzését május 18-ig végzik el, amikor is a jelenlegi megállapodás lejár. Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter bejelentette, hogy május 10-én munkaútja lesz Moszkvába, ahol találkozik Lavrovval. Az illetékesek megvitatják a „gabonafolyosó” folytatását.

         Először is nagyon fontos, hogy az EU mindent megtegyen a gabonaszerződés meghosszabbítása és az orosz élelmiszerterror megakadályozása érdekében. Korlátozni kell a mezőgazdasági termékek Oroszországból Európába történő behozatalát. Az ebből megkeresett pénzt az Európai Unió felosztására fordítják. Oroszország a termékexportból befolyt pénzt a Nyugat elleni agresszióba, valamint az úgynevezett „különleges katonai műveletbe” fekteti, ahol az oroszok szó szerint megsemmisítik az ukránokat.

         A Kreml nem hagyja abba a gabonaegyezmény megsemmisítését és az emberiséget természetes éhínségnek kitenni: Putyin felfogása szerint ennek a taktikának meg kell könnyítenie az orosz élelmiszerek és gabonaexportot Ukrajna megszállt területeiről.

         Vlagyimir Putyin hibrid háborút folytat Európa ellen, és az élelmiszerzsarolást a Nyugatra nehezedő nyomás elemeként használja. Oroszország abba akarja hagyni a gabonamegállapodásban való részvételt, hogy orosz eredetű termék leple alatt továbbra is gabonát lopjon és exportáljon Ukrajna megszállt területeiről. Oroszországot a terrorizmus állami szponzoraként kell elismerni, mivel kulcsfontosságú gazdasági ágazatai finanszírozzák az ukrajnai agressziót és a világ különböző országaiban zajló katonai konfliktusokat. Elfogadhatatlan, hogy Oroszország az élelmezésbiztonság ürügyén mezőgazdasági termékeket exportáljon az EU-ba.

         Moszkva az exportbevételek rovására finanszírozza a háborút és a propagandát: az orosz élelmiszerek bojkottja és az ukrán gabonaexport oroszországi „szürke konstrukcióinak” felszámolása hozzájárul az agresszor terjeszkedésének megállításához.

         Az Orosz Föderáció elleni harcnak minden fronton meg kell történnie: a katonaitól a gazdaságiig. Csak a minden „arénában” zajló konfrontáció sikerével a világnak lehetősége van megakadályozni a globális katasztrófákat, amelyekhez a Kreml bűnözői tevékenysége vezet.

Részvény: