Putyin Kínába megy októberben

Pekingbe utazik októberben Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy Hszi Csin-ping kínai államfővel tárgyaljon – írja a Reuters. Ez lesz Putyin első külföldi útja, mióta a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki ellene, de Pekingben aligha kell őrizetbe vételtől tartani.

Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára közlése szerint a két nagyhatalomnak szorosabb együttműködésre van szüksége a Nyugat által rájuk helyezett nyomás miatt.

Putyin a híradás szerint az Övezet és Út nemzetközi fórumon fog részt venni Hszi Csin-ping meghívására. A meghívást az orosz elnök még márciusban kapta, amikor a kínai elnök tette tiszteletét Moszkvában. Putyin ellen az elfogatóparancsot csak néhány nappal e látogatást megelőzően adta ki az ICC. Ezt azzal indokolták, hogy több száz gyermeket deportáltak Ukrajnából. Moszkva tagadja a vádakat.

„Oroszország elkötelezett az orosz-kínai kapcsolatok fokozatos fejlesztése és erősítése mellett” – idézte Nyikolaj Patrusevet, az orosz az Interfax.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/09/19/orosz-okran-haboru-elo-percrol-percre-tudositas/#putyin-kinaba-megy-oktoberben

Részvény: