Putyin Hszi Csin-pinggel telefonált, és boldog Sárkány-évet kívánt

Ennél fontosabb témák is szóba kerültek, a kínai és az orosz vezető Ukrajnáról és a közel-keletről is tárgyalt.

Ukrajnáról, Tajvanról és a Közel-Keletről tárgyalt egyebek között telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök – közölte csütörtökön a kínai központi televízió és a Kreml.

A közelgő kínai újév alkalmából Putyin boldog Sárkány-évet kívánt a kínai népnek. Hszi bizakodását fejezte ki, hogy Oroszországot és Kínát új fejlődési lehetőségek várják. A két fél megállapodott, hogy folytatja az eszmecserét a kölcsönös érdeklődésre számot tartó stratégiai kérdésekről.

Hszi szorgalmazta, hogy Moszkva és Peking folytasson szoros stratégiai együttműködést „az állami szuverenitás, a biztonság és a fejlődés érdekeinek védelme”, valamint „a külső erők belügyekbe való beavatkozásával” szembeni ellenállás érdekében.

Putyin és Hszi a moszkvai tájékoztatás szerint a harmadik országokra kitérve „érintette” az ukrajnai helyzetet.

Tárgyaltak a közel-keleti helyzetről is, amellyel kapcsolatban megközelítésük teljes mértékben egybeesik abban, hogy a palesztin problémát politikai és diplomáciai eszközökkel, az általánosan elismert nemzetközi jog keretei között kell rendezni.

Az orosz elnök az ázsiai-csendes-óceáni térség helyzetének megvitatása során megismételte a Tajvan kérdésével kapcsolatos elvi álláspontját, az „egy Kína”-politika támogatását.

A Kreml szerint a felek rámutattak az országok közötti kapcsolatok „példátlanul magas szintjére”. Kifejezték érdekeltségüket az együttműködés további előmozdításában minden területen, beleértve az energetikai, a pénzügyi, az infrastrukturális, a közlekedési, az ipari, a mezőgazdasági, a humanitárius és a sportcserekapcsolatokat.

A két fél megerősített készségét a koordináció erősítésére az olyan többoldalú struktúrákban, mint az ENSZ, a BRICS vagy a Sanghaji Együttműködési Szervezet.

Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója a telefonos megbeszélést követően újságíróknak egyebek mellett elmondta, hogy a felek elutasították a más országok belügyeibe való beavatkozás amerikai politikáját. Hszi egyúttal az elnökválasztási kampány sikeres lebonyolítását kívánta Putyinnak.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240208_Putyin_Hszi_Csinpinggel_telefonalt_es_boldog_Sarkanyevet_kivant

Részvény: