Putyin bosszút fog állni a Wagner főnökén, csak kivár – állítja a CIA igazgatója

Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbál időt nyerni, amíg kitalálja, hogyan bánjon el Jevgenyij Prigozsinnal – állítja a CIA igazgatója.

Jevgenyij Prigozsin a Wagner zsoldoscsoport vezetője egy hónappal ezelőtti lázadása a CIA igazgatója, William Burns szerint jelentős gyengeségeket tárt fel a Putyin által kiépített hatalmi rendszerben.

Az Aspeni Biztonsági Fórumon elmondta, hogy Oroszország vezetője még mindig bosszút állhat Prigozsinon. „Amit látunk, az ugyanis egy nagyon bonyolult tánc” – mondta a CIA vezetője csütörtökön, melyről a BBC készített összefoglalót.

Putyin valószínűleg időt próbál nyerni, amíg kitalálja, hogyan tudja megfelelően kezelni a Wagner-csoport vezetőjét – tette hozzá Burns.

Ez a zsoldoscsoport még mindig értéket képvisel Oroszország vezetése számára Afrika több országában, köztük Líbiában, valamint Szíriában, ezért valószínű, hogy Putyin megpróbálja majd leválasztani a csoportot a vezetőjétől.

A CIA vezetője szerint Putyin ezért vár még a bosszúval, és nem tartja valószínűnek, hogy Prigozsin megmenekülne a további megtorlástól.

A hónap elején Joe Biden amerikai elnök felvetette, hogy fennáll a Wagner-főnök megmérgezésének veszélye.

„Én a helyében vigyáznék, hogy mit eszem. Figyelnék az étlapomra” – viccelődött az amerikai elnök.

A CIA igazgatója is megismételte ezt: „Ha én lennék Prigozsin, nem rúgnám ki az ételkóstolómat.”

Burns szerint a hírszerző ügynökség valóban előre tudott a lázadásról, megerősítve a korábbi jelentéseket.

Az orosz hadsereg egyik magas rangú tábornoka, Szergej Szurovikin, aki állítólag előre tudott a Wagner-lázadásról, jelenleg szintén fogságban van – tette hozzá a CIA-főnök.

A lázadás volt a legdirektebb támadás Putyin ellen 23 éves hatalma alatt, többek között azzal, hogy közvetlenül megkérdőjelezte a Kreml ukrajnai háborúra vonatkozó indoklását.

Hozzátette, hogy ami a leginkább figyelemre méltó, az az, hogy Oroszország vezetőjének szüksége volt arra, hogy alkut kössön egy olyan emberrel, aki korábban az élelmezésvezetője volt – tette hozzá a CIA vezetője.

Putyin a rend bírájának képét sugallta magáról Oroszországban, ezért a 36 órás lázadás sokakban azt a kérdést vetette fel az országban, hogy „vajon a királynak volt-e ruhája, vagy legalábbis miért tartott ilyen sokáig, amíg felöltözött” – mondta Burns.

Mindez feleleveníthette az orosz elitben a Putyin ítélőképességével kapcsolatos mélyebb kérdéseket, amelyek azóta vannak jelen, amióta 2022 februárjában úgy döntött, hogy teljes körű inváziót indít Ukrajna ellen.

Ha Ukrajna további előretörést ér el a harctéren, akkor ez arra késztetheti az oroszokat, hogy még többen figyeljenek oda Prigozsin kritikájára a háborúval kapcsolatban – mondta.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230721_Putyin_prigozsin_Prigozsinlazadas_oroszukran_konfliktus_oroszukran_haboru_CIA_William_Burns

Részvény: