Prigozsin ígéretet kapott a lőszerellátás felpörgetésére, mégis maradhat a Wagner Bahmutnál

Prigozsin ígéretet kapott a lőszerellátás felpörgetésére, mégis maradhat a Wagner Bahmutnál

Moszkva megígérte, hogy annyi lőszert és fegyvert kap a Wagner-csoport, amennyi csak szükséges ahhoz, hogy folytassák Bahmut ostromát, mondta a Jevgenyij Prigozsin vasárnapi Telegram-videójában.

A fordulat röviddel azután következett be, hogy Prigozsin üvöltve követelt több lőszert Valerij Gyeraszimov vezérkari főnöktől és Szergej Sojgu védelmi minisztertől, mivel szükségleteiket állítása szerint tavaly október óta csak 32 százalékban elégítették ki. Prigozsin a lőszerínség miatt bejelentette, hogy május 10-én kivonja a Wagner-csoportot Bahmutból, majd levelet írt Sojgunak, melyben kérte, hogy a távozó wagneresek helyére Ramzan Kadirov csecsen vezető egységeit vezényeljék.

Prigozsin a friss videóüzenetében ugyanakkor nyíltan nem vonta vissza csapatai május 10-i kivonásának ígéretét, de békülékenyebb hangnemben nyilatkozott. Azt állította, hogy Szergej Szurovikin tábornok – ő irányította az orosz csapatok ukrajnai műveleteit október és január között – vállalata a közvetítő szerepet a reguláris orosz hadsereg és a wagneresek között.

A Wagner-vezér azt is mondta, hogy engedélyt kaptak arra, hogy úgy járjanak el Bahmutban, ahogy jónak látják. Ez elég homályos kijelentés, de arra utal, hogy maradnak és ostromolnak tovább. A Kreml nem kommentálta a videóüzenetet.

Forrás:(Guardian, BBC)

Részvény: