Politico: Orbán vétóval fenyeget, ha négy embert nem vesznek le a szankciós listáról

Orbánt Putyin legközelebbi uniós szövetségesének nevezi a hírről beszámoló Politico.

„Putyin EU-s szabotőre” – amikor ezzel a címmel küldi ki a Politico a reggeli hírlevelét, akkor a magyar olvasóik már aggódva tippelhetnek egyet, vajon kire gondolt a szerző. És igen, a Politico ezúttal úgy értesült: Orbán Viktor, akit „Putyin legközelebbi EU-s szövetségesének” is neveznek a hírlevélben, azzal fenyeget, hogy megvétózza az Oroszország elleni szankciók kibővítését.

Három diplomatára hivatkozva arról írnak: a magyar miniszterelnök négy embert szeretne töröltetni a szankciós listáról. Hogy ki az a négy szerencsés, arról nem tudni részleteket.

A hvg.hu korábban úgy értesült, hogy Aliser Uszmanov Kreml-barát oligarcha, Pjotr Aven, a Vlagyimir Putyinnal napi szintű kapcsolatban lévő üzletember, és Viktor Rasnyikov, a Magnyitogorszki Vas- és Acélgyár tulajdonosa szerepelnek azok között, akiket tavaly szeptemberben a magyar külügy megpróbált levetetni a szankciós listáról, akkor sikertelenül.

A mostani szankciókat hat havonta kell megújítani. A Politico úgy tudja: az EU azt szeretné, hogy csak évente kelljen, de ezt a változtatási tervet is ellenzi a magyar kormány, hiszen akkor kevesebb lehetőség volna vétóval fenyegetni.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230222_Politico_Orban_oroszok_szankcio_veto

Részvény: