Politico: Magyarország útját állná, hogy az EU szankciókkal sújtsa az izraeli telepeseket

A lap információi szerint erről szerdán tárgyalhatnak az uniós diplomaták.

Az Európai Unió több országa is szankciókat javasol a Csiszjordániában élő szélsőséges izraeli telepesekkel szemben. Franciaország, Spanyolország, Írország és Belgium kezdeményezéséhez csatlakozott most Németország is, amely Izrael egyik legfőbb európai szövetségese.

Olaf Scholz német kancellár hétfőn egy telefonbeszélgetés alkalmával figyelmeztette Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, „nagyon aggasztónak” nevezve a palesztinok helyzetét Gázában, hangsúlyozva, hogy sürgősen javítani kell a humanitárius segélyekhez való hozzáférést.

Az EU akadályokba ütközött, ugyanis Magyarország és Csehország sem támogatja a szankciókat, amelyet a Politico információi szerint szerdán tárgyalnak meg az uniós diplomaták. A Politico kérdéseire magyar és a cseh tisztviselők nem válaszoltak,  de az Index megkeresésére Paczolay Máté külügyi szóvivő megerősítette, hogy az izraeli telepesek elleni szankció blokkolásáról szóló hír igaz.

A napokban már Joe Biden amerikai elnök négy olyan Csiszjordániában élő izraeli teleptest sújtott szankciókkal, akik az indoklás szerint erőszakos cselekményeket követtek el palesztinok ellen. Az intézkedések értelmében az érintett négy izraeli telepes amerikai fennhatóság alatt őrzött minden vagyonát zárolják, és megtiltják az amerikai vállalkozások számára a velük való üzleti kapcsolatot.

Az elnöki rendelet alapján a szankció azokra szabható ki, akik erőszakos cselekedeteket irányítanak, vagy követnek el civilek ellen, illetve erőszakkal fenyegetnek, valamint civileket otthonuk elhagyásával járó módon megfélemlítenek, tulajdont foglalnak le, és terrorcselekményt hajtanak végre.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240207_Europai_Unio_Magyarorszag_szankciok_izraelipalesztin_haboru_2023_izraeli_telepesek_Joe_Biden_Egyesult_Allamok

Részvény: