Politico: Közel lehet a megállapodás Orbánnal az Ukrajnának szánt támogatásokról

Az uniós vezetők nem akarják megadni Orbánnak a lehetőséget, hogy 2025-ben megvétózzon egy addig elfogadott támogatási csomagot.

Optimisták a Politicónak nyilatkozó uniós diplomaták és tisztviselők az Ukrajnának szánt, majd Orbán Viktor magyar miniszterelnök által decemberben megvétózott EU-s, 50 milliárd eurós támogatással kapcsolatban. A lap szerint

a magyar kormány jelezte Brüsszelnek, hogy hajlandó a támogatási csomag elfogadására.

A lap forrásai azt állítják, hogy Orbánon egyre nagyobb a nyomás, többen pedig úgy vélik, hogy a magyar miniszterelnök is hajlik az alkura. Az egyik diplomata úgy fogalmazott: „neki kell a rosszfiúnak lennie, de nem eshet túlzásokba”.

Optimistán nyilatkozott a kérdésről Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is, aki szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szólalt fel.

Orbán a decemberi uniós csúcson akadályozta meg az Ukrajnának szánt uniós támogatás elfogadását, előtte viszont kisétált a teremből, amikor az EU tagállamainak vezetői Ukrajna tagjelölti státuszáról döntöttek, így nem szavazott abban a kérdésben.

Orbánnak korábban volt egy olyan ötlete is, hogy akkor hajlandó megszavazni az Ukrajnának szánt uniós pénzeket, ha a több évre szánt támogatásokat „félidőben” felülvizsgálják. Ez a magyar javaslat azonban a Politico hírlevele szerint nem fog átmenni az EU-n, mi több, a lehetőséget sem akarják arra megadni a magyar miniszterelnöknek, hogy esetleg 2025-ben megakasszon egy korábban már megszavazott támogatási csomagot.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240117_orban_ukrajna_eu_tamogatas

Részvény: