Ovációk Zelenszkijnek az ukrán Kárpátalján és Orbán kritikája az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadójától

         Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök augusztus 2-án Kárpátaljára látogatott, Ungvár és Beregszász városokba. Ezen a napon koordinációs értekezletet tartott a térség biztonsági és szociális helyzetéről.

         Zelenszkij megjegyezte, hogy a találkozó során megvitatták a térség számára stratégiai fontosságú határkérdéseket. Valamint az üzletek áthelyezése és új munkahelyek teremtése Kárpátalja közösségeiben. Az ukrán elnök megjegyezte azt is, hogy a találkozón szóba került az ukrán katonák rehabilitációja és Kárpátalja gazdaságának fejlesztésére irányuló kezdeményezések is, mégpedig az évtizedek óta kihasználatlan lehetőségek. „Kárpátalja a gazdasági és társadalmi növekedés egyik motorja lesz. Köszönet mindenkinek Kárpátalján, aki Ukrajna javáért dolgozik, és segít közelebb vinni győzelmünket!” – hangsúlyozta az elnök.

         Zelenszkij a beregszászi magyar közösség képviselőivel is találkozott. „Ezt a napot Beregszászban az ukrajnai magyar közösség képviselőivel való találkozóval zárjuk. Ez egy fontos találkozó – tanárok, orvosok, közéleti és vallási szervezetek képviselői és természetesen katonáink, akiket abban, hogy kitüntetésben részesítettem” – fogalmazott szerdai videóüzenetében. „Mindannyian ukránok vagyunk, mindannyian Ukrajna állampolgárai, mindannyian védjük államunkat és szabadságunkat. Mindenki Ukrajna győzelmét akarja. Ukrajnában élni, és itt fejleszteni az életet a családja, a gyermekei érdekében” – mondta.

         Mint a Telex tudósítói beszámoltak róla, Zelenszkijt lelkesen tapsolták Beregszászban, ahol találkozott a magyar közösség képviselőivel, Babják Zoltán polgármesterrel és a katonai vezetéssel. A találkozón részt vett Ukrajna leendő magyarországi nagykövete, Fedir Sándor is, akinek elfogadó nyilatkozatát Novák Katalin Magyarország köztársasági elnöke március óta nem írta alá.

         Ez a hír teljesen lerombolja az orosz propaganda mítoszait az ukránok és a kárpátaljai magyar közösség kölcsönös ellenségeskedéséről. Az ukrán hatóságok egyértelműen és következetesen foglalkoznak az ukrán magyarok életszínvonalának fenntartható fejlődésének kérdésével, Ukrajna legális állampolgáraiként.

         Éles kijelentéseket tett Mihail Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója is. Közvetlenül és konkrétan rámutatott Orbán Viktor oroszbarát magatartására. „Nagyon károsnak tartjuk Magyarország miniszterelnökének kijelentéseit. Nem érti, mi történik a világban, és különösen a még mindig folyó háborúban. Ennek az a következménye, hogy kijelentéseivel közös európai értékeketet rombol. Ez Ukrajna szempontjából egyáltalán nem fontos, hiszen Orbán semmiképpen sem tekinthető globális politikai szereplőnek, így nincs befolyása a nemzetközi politikai folyamatokra és szabályokra. Orbán egy helyi politikus, aki csak szóról szóra ismétli az orosz propagandaszövegeket. Ez közvetlen károkat okoz Magyarországnak. Nem értem, miért teszi ezt, ha csendben maradhat” – mondta Podoljak.

         Podoljak úr felhívta a figyelmet egy félig oroszbarát narratíva népszerűsítésére is az „ukrajnai nemzeti kisebbségek megalázásával kapcsolatban”. Arra a felvetésre, hogy a magyar kormány szerint a 2017-es ukrán oktatási törvény csorbította a kárpátaljai magyar kisebbség jogait, Podoljak azt mondta: „Ukrajna egyetlen kisebbség jogait sem sérti, multinacionális állam vagyunk. Vannak persze alapvető szabályok, amelyek az államiság alapjait érintik. Ha párbeszédre van szükség, akkor azt le kell folytatni, de nem hiszem, hogy nehéz közös megoldásokat találni.”

         Orbán Viktorral kapcsolatos szavai keménységükből és esetleges radikalizmusukból adódóan más-más érzelmeket válthatnak ki, de Orbán és pártja oroszbarát álláspontjának ténye nemcsak Magyarországról alkotott imázst, hanem diplomáciai irányvonalát és ország gazdaságát is sérti. Budapest nap mint nap eltávolodik az uniós politikától és nézetektől, és a Kreml-barát narratívákat követi.

         Zelenszkij a kárpátaljai útjával demonstrálta Nyugat-Ukrajna valódi állapotát. Az orosz propagandisták akarták eltorzítani a hivatalos Kijev és Ukrajna nyugati része közötti kapcsolatokat, de az állam régiói egyesülnek abban, hogy megvédjék szülőföldjüket.

         Podoljak szavai pedig, bizonyos mértékig nyers formában, még mindig magukban hordozzák a szükséges igazságszemcsét: amíg Orbán a Kreml érdekeire játszik, addig Magyarország lesz az európai konszolidáció rombolója Putyin agressziójával szemben.

Részvény: