Ötödével nőtt tavaly a fizikai dolgozók órabére, a fővárosiak mindenkit előznek

Felmérték, hogy keresnek a fizikai dolgozók. Egy év alatt közel ötödével nőtt az órabérük, amiben szerepet játszott a minimálbér-emelés előrehozatala is.

1952 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2023 negyedik negyedévének végére. Ez 19,8 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakában tapasztalt 1630 forinthoz képest, derült ki a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből. A felsőbb bérkategóriákban mérsékeltebb, 10,3 százalékos volt a bérnövekedés. Ezt már a Moore Hungary állapította meg, megvizsgálva több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban kereső 500 középvezetőjének adatait.

Régiók szerint nincs jelentős eltérés, egy viszonylag szűk, 1700-1900 forint közötti sávban mozog az órabér, de vannak kiugró helyek:

a Közép-Dunántúlon 2100, Közép-Magyarországon és a fővárosban közel 2600 forint volt az átlagos bruttó órabér.

A növekedés hátterében ott van a minimálbér-emelés, ami “kivételesen már a decemberi béreknél érvényesült, így a cégek már idén végrehajtották az általában csak januárban esedékes béremeléseiket” – idézték a közleményben Hamrák Viktort, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatóját. “Enélkül becsléseink szerint 13-15 százalék között alakult volna a béremelkedés éves üteme. Mivel decemberben már csupán 5,5 százalékkal emelkedett az infláció az egy évvel korábbi szinthez képest, mindenképpen kijelenthető, hogy a reálbérek a 2023-ban tapasztalt visszaesés után ismét növekedési pályára kerültek.”

„A szellemi középvezetők körében jellemzően csak januárban kerül sor a fizetések éves szintű rendezésére, ennek ellenére immár ebben a körben is kétszámjegyű lett az év végére a bérnövekedés üteme – idézték Hajnal Pétert, a Moore Hungary ügyvezető partnerét.

Az országos szinten már több mint 60 ezer főt foglalkoztató szolgáltatóközpontok (SSC-k) középvezetői esetében a fenti középvezetői átlagtól is kissé elmaradó, 9,3 százalékos béremelést tapasztaltak. Itt továbbra is viszonylag magas, 4 százalékos a fluktuáció, amit várhatóan magasabb bérekkel igyekeznek majd mérsékelni a cégek.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240129_Otodevel_nott_egy_ev_alatt_a_fizikai_dolgozok_bere_a_fovarosi_oraberek_mindent_vernek

Részvény: