Romániában jobbak a fizetések, mint Magyarországon

2023-ban először fordult elő, hogy az árszínvonalak közti különbségeket kiküszöbölő vásárlóerő-paritáson a romániai fizetések megelőzték a magyarországiakat. A családi adókedvezmény elinflálódott, még a gyerekesek is jobban keresnek Romániában.

A bérek tavaly már magasabbak voltak Romániában, mint Magyarországon: az Eurostat most kiadott adatai szerint az egyes országok árszínvonalai közti különbséget kiküszöbölő vásárlőerő-paritáson (PPS) számolva a 2023-as volt az első év, amikor a keleti szomszédunk bérei elénk kerültek – írja a Portfolio.hu.

Lengyelországban messze a legmagasabb a fizetés a régiós országok közül, és bár az összes országban emelkednek a fizetések, Romániában láttuk a leggyorsabb növekedést.

A magyar kormány „családbarát” adópolitikájának fényében különösen meglepő, de a romániai fizetések a gyerekes háztartásokban (két, az átlagbért kereső felnőtt két gyerekkel) is megelőzték a magyarországiakat. Itt érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon a családi adókedvezmény mértéke nem emelkedik, így az – különösen az elmúlt évek magas inflációja mellett – jelentősen veszített értékéből.

Az infláció egyébként általában véve magyarázza, miért szakadtak le régiós összehasonlításban a magyarországi fizetések: itt volt messze a legmagasabb az infláció, ennek köszönhetően a reálkereset jelentősen csökkent. A magyarországi vásárlóerő jelenleg nagyjából a két évvel ezelőtti szinten áll.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240430_romaniaban-jobbak-a-fizetesek-mint-magyarorszagon

Részvény: