Orosztalanítva engedik vissza az orosz cselgáncsozókat a nemzetközi versenyekre

Nem használhatják nemzeti szimbólumaikat, sőt az orosz himnuszt sem játszhatják le nekik.

A nemzetközi szövetség (IJF) úgy döntött, hogy semleges színekben támogatja az orosz és fehérorosz cselgáncsozók visszatérését a nemzetközi porondra. Az IJF holnapján jelentette be, hogy a végrehajtó bizottság megbízott egy független céget a két ország versenyzőinek átvilágítására. A szervezet által rendezett versenyeken csak azok az ellenőrzött cselgáncsozók, illetve stábtagok vehetnek majd részt, akik semmilyen formában – beleértve a közösségi médiát – nem támogatják aktívan Oroszország Ukrajna elleni háborúját. A semlegesség értelmében pedig nem használhatják nemzeti szimbólumaikat, és ha győznek, nem játszhatják el nekik a himnuszukat.

„A 2024-es olimpiai kvalifikáció már tavaly júniusban elkezdődött. A május 7. és 14. között Dohában sorra kerülő világbajnokságon pedig sok pontot lehet szerezni, így ez a döntés tisztességes részvételt és egyenlő esélyeket biztosít minden, az olimpiai álmait megvalósítani vágyó cselgáncsozó számára” – állt az IJF közleményében.

A szövetség azt is kiemelte, hogy továbbra is elítéli az erőszakot, a megkülönböztetést, a háborút. Ezen felül meggyőződése, hogy vallásra, nemre vagy az etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül mindenkinek joga van sportolni. Az IJF tavaly szeptemberben tiltotta ki az orosz és fehérorosz versenyzőket, ezt a korlátozást oldotta fel szombaton.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230430_Orosztalanitva_engedik_vissza_az_orosz_cselgancsozokat_a_nemzetkozi_versenyekre

Részvény: