Oroszországban egy magán katonai kampány toboroz személyeket mint mozgósított katonákat

         Az Oroszország belgorodi régiójában megkezdődött az ipari vállalkozásokból a dolgozók aktív toborzása a „Wagner” magán katonai kampányba (PMC). A potenciális katonai vállalkozóknak kötelező feltételek mellett 30 napos képzésen kell részt venniük a Wagnernél. Valószínűleg egy ilyen forgatókönyv csak Oroszországban lehetséges, ahol a hatóságok nem törődnek az egyszerű oroszok jogaival, és ez csak egy hónappal a nagy horderejű eset után történt, amikor a PMC vezetői körbeutazták az orosz maximális biztonságú kolóniákat, ahol különösen veszélyes bűnözők és gyilkosok töltötték a büntetésüket, hogy hadi alakulatuk soraiba foglyokat toborozzanak.

         Leegyszerűsítve, az Ukrajnával határos területeken a magán (és ezért Oroszország reguláris hadseregéhez semmi közük sincs) katonai egységek, amelyeket Wagnerek néven szoktak emlegetni, katonai korú orosz munkásokat kezdtek gyárakból toborozni a háborúra. Sőt, ha általában az ilyen katonai társaságokkal való szerződés aláírására vonatkozó döntés kizárólag egy potenciális jelölt joga, akkor ebben az esetben minden nem olyan egyszerű.

         Az a tény, hogy már van egy megállapodás az Oszkoli Elektrometallurgiai Üzem vezetésével, amely szerint a PMC „Wagner” 30 napos fizetéssel katonai kiképzésre hívja a katonai korú munkavállalókat. Aki megkerüli ezt a katonai kiképzést, azt nemcsak kirúgják az üzemből vagy a vállalkozásból, hanem az orosz törvények szerint mozgósítás megkerülése miatt is bíróság elé állítják.

         Annak ellenére, hogy a PMC „Wagner” katonai csoport de facto egy katonai alakulat az orosz hadseregen belül, de jure semmi köze a reguláris hadsereghez, ami azt jelenti, hogy nincs felhatalmazása ilyen kényszerű katonai kiképzést folytatni az Oroszország lakosságának körében. Ez a tény az emberi jogok súlyos megsértése.

         A katonai kiképzést a tervek szerint az üzem ebbe a kategóriába tartozó dolgozóinak 25%-ában végzik majd. A befejezést követően a résztvevőket felkérik, hogy írjanak alá egy magán katonai kampánnyal való szerződést. Hogy lesz-e aláírási kényszer, még nem tudni.

         Emlékezzünk vissza, hogy jelenleg legalább négy feltételes orosz hadsereg vesz részt az Ukrajna elleni háborúban – a Nemzeti Gárda, a PMC zsoldosai, Sojgu orosz védelmi minisztérium vezetőjének hadserege, és a „csecsenföldi vezető” Kadirov hadserege. Ráadásul mindegyik nem ellenőrzik egymást, és nem részei az orosz reguláris hadseregnek. De sok ilyen katonai alakulat már rendelkezik kiváltságokkal és jogokkal, ami a hadsereggel egyenlőek. Legalább két csoport – a PMC „Wagner” és a „Kadyrov Hadserege” – rendszeresen botrányos helyzetekbe kerül.

Részvény: