Oroszország túlzott erőszakot szimatol Szíriában

Oroszország felszólította Törökországot, hogy tanúsítson önmérsékletet a katonai erő „túlzott” alkalmazásával összefüggően Szíriában, és akadályozza meg a feszültség fokozódását – idéztek az orosz hírügynökségek egy szíriai orosz küldöttet kedden.

Alekszandr Lavrentyev az orosz RIA állami hírügynökség szerint azt állította:

Törökország nem értesítette előre Oroszországot a Szíriát és Irakot ért csapásokról.

Török harci gépek vasárnap mértek csapásokat Szíriára és Irakra. Ezek során 89 olyan célpontot semmisítettek meg, amelyek kapcsolatban állnak a Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) és a kurd Népvédelmi Egységekkel (YPG). Utóbbit Törökország a terrorszervezetként nyilvántartott PPK szárnyának tekinti, noha a szervezet az amerikaiak szövetségeseként jelentős érdemeket szerzett az Iszlám Állam visszaszorításában.

Reméljük, hogy sikerül meggyőzni török partnereinket, hogy tartózkodjanak a túlzott erőszak alkalmazásától Szíria területén

– idézte a Reuters Lavrentyevet, aki hozzátette: Oroszország együttműködik az érdekelt felekkel, hogy békés megoldást találjon a „kurd kérdésre”.

Az orosz TASZSZ hírügynökség arról számolt be, hogy Lavrentyev szerint az amerikai kontingens kivonása Szíria északkeleti részéből hozzájárul a helyzet „stabilizálásához”.

Az Egyesült Államok ellenez minden olyan katonai akciót, amely destabilizálja a helyzetet Szíriában – mondta az USA külügyi szóvivője.

Törökország közölte, hogy a szíriai kurd YPG hétfőn két embert ölt meg. Egy gyerek és egy tanár meghalt, hat ember pedig megsebesült, amikor aknák csapódtak be török határterületen, Gaziantep tartományban. A török fegyveres erők repülőgépekkel válaszoltak.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök közölte, hogy a műveletek nem korlátozódnak légi műveletekre, hanem akár szárazföldi erőket is bevonhatnak a konfliktusba.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/22/orosz-ukran-haboru-elo-percrol-percre-zelenszkij-putyin-herszon/#oroszorszag-tulzott-eroszakot-szimatol-sziriban

Részvény: