Oroszország háborút akar, nem békét

Az afrikai delegáció látogatásának napján, amely a deeszkalációhoz és a további rendezéshez hozzájáruló béketervet hozott, Oroszország újabb rakétatámadást intézett Kijev ellen, ezzel is demonstrálva Putyin Afrikához való igaz hozzáállását.

“Az elmúlt hetek legnagyobb Kijev elleni rakétatámadása azt üzeni Afrikának, hogy Oroszország háborút akar, nem békét” – szögezte le Dmitrij Kuleba, Ukrajna külügyminisztere.

Az Oroszország által június 16-án végrehajtott rakétatámadás a külföldi országok magas rangú tisztségviselői iránti megvetés megnyilvánulása, és annak demonstrációja, hogy Oroszország az ellenségeskedés további eszkalációját kívánja Ukrajnában.

“A Kijev elleni nappali támadás során az előzetes adatok szerint hat Kinzsal aeroballisztikus rakétát, hat Kalibr cirkálórakétát és két felderítő UAV-t észleltek és sikeresen megsemmisítettek” – jelentette a légierő parancsnoksága.

Az ukrán belügyminisztérium három áldozatról – két gyermekről és egy nagymamáról – számolt be. Ezzel Oroszország ismét bebizonyítja, hogy terrorista állam, amely megzavarja a békés rendezésre irányuló terveket.

A rakétatámadás után, amely valójában a Kijevbe érkezett afrikai vezetők életére tett kísérlet lett, Afrikának a Nyugat mellé kell állnia. A Kreml cinikusan bombázta Kijevet az afrikai delegáció városi tartózkodása alatt. Ilyen feltételek mellett az orosz-afrikai gazdasági fórumon való részvétel, és még inkább – Oroszország támogatása – teljességgel elfogadhatatlan.

“Az afrikai vezetők e hétvégén nem csak Moszkvába látogatnak. Most Kijevben vannak. És egészen különleges módon fogadták őket – Putyin újabb rakétatámadásaival. Szóval, úgy gondolom, ez nagyon világossá teszi számukra, hogy ki az agresszor, hogyan viselkedik, mik a valódi szándékai” – mondta Peter Stano, az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikai szóvivője.

Andrej Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője az Orosz Föderáció június 16-i rakétatámadására reagálva felszólította az afrikai vezetők delegációját, hogy támogassák a Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök által javasolt békeképletét.

“A világnak meg kell értenie, hogy most szükség van a konszolidációra és a lehető legkeményebb álláspontra Oroszországgal szemben. Erőt kell mutatni annak az államnak, amely aláássa a globális biztonságot és terrorista módszerekkel cselekszik” – mondta Jermak.

A világnak meg kell értenie, hogy Ukrajna függetlenségéért és létjogosultságáért küzd. Putyin továbbra is eszkalálni fogja támadóháborúját, amelyet folytat a reguláris hadsereg, a PMC, terrorcselekmények, például a vízerőmű felrobbantása, a zaporozsjei atomerőmű ágyúzása, népirtás és ökocid felhasználásával.

Oroszország a katonai és hibrid fenyegetések forrásává vált, amelyeket Ukrajnában tesztel és hajt végre. Ha nem állítják meg, bűnei fenyegetést jelentenek Európára, Afrikára és az egész világra. Ukrajnának minden szükséges segítséget meg kell kapnia ahhoz, hogy súlyos és elfogadhatatlan veszteségeket okozzon az orosz hadseregnek.

Mindenkinek meg kell értenie, hogy a Kreml nem áll le, és továbbra is terrorizálja az ukránokat. Ukrajna győzelme lehetőséget teremt a szólásszabadság előmozdítására, és pozitív jövőt teremt az egész globális közösség számára.

Részvény: