Méreg szivárog a talajba Pozsony mellett, a helyiek csallóközi Csernobilról beszélnek

Méreg szivárog egy veszélyeshulladék-tárolóból Pozsony külvárosában. A szennyezés a csallóközi ivóvizet is veszélyezteti, de szlovák környezetvédelmi miniszter most leállította a tároló lezárását célzó munkálatokat.

Csak csallóközi Csernobilnak becézi a szlovákiai sajtó azt a veszélyeshulladék-tárolót, amiben 121 ezer köbméternyi szennyező anyagot tárolnak, és ami folyamatosan szivárog, mérgezve a környék ivóvizét. 

A Pozsony egyik külső városrészében található vereknyei tároló további szivárgását úgy igyekeznek megakadályozni, hogy szarkofágot építenek köré. A folyamatot azonban maga Tomas Taraba szlovák környezetvédelmi miniszter akasztotta meg a napokban, azzal, hogy ez nem a probléma végleges megoldása, és ennek kidolgozása ne is folytatódjon a munka– derül ki a pozsonyi Új Szó híradásából.

A szennyezés az egykori Juraj Dimitrov Istrochem nevű gyár öröksége, ahol műtrágyát, növényvédő és -ápoló szereket, polipropilénszálakat gyártottak, a melléktermékeket és veszélyes hulladékokat pedig a Duna egyik kiszáradt holtágába hordták, földdel takarták be és növényeket ültettek fölé. Közben azonban megépült a bősi vízlépcső, ami megemelte a talajvizet, ami nyomán elkezdtek kioldódni és elszivárogni a mérgek.

Forrás:https://hvg.hu/zhvg/20240503_veszelyes-hulladek-pozsony-vereknyei-tarolo-csalokozi-csernobil

Részvény: