Oroszország egyedül maradt a sarkkörön túl

Oroszország északi létesítményei stratégiai kihívást jelent a NATO számára, a katonai tömbnek ezért Kanada személyében szüksége van egy megbízható szövetségesre az északi sarkvidéken – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kanadai látogatása végére érve pénteken, Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján.

Az Északi-sark szerepe egyre fontosabb mind a NATO, mind Kanada számára, ugyanis jelentős orosz katonai támaszpontokat fedeztünk föl, amelyet ezen keresztül lehet a legkönnyebben megközelíteni

– mondta Stoltenberg a közép-kanadai Salt Lake tó közelében található légitámaszponton.

Az Északi-sark közelében, mint mondta, az orosz hadsereg új építésű katonai bázisain rakétákat, Bombázó-repülőgépeket, fegyverrendszereket tárol. Trudeau hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború miatt megváltozott a geopolitikai helyzet, és ezért eljött az ideje annak, hogy „mind a főtitkárral, mind magával a NATO-val megosszuk”, mit csinál Kanada az Egyesült Államokkal közös észak-amerikai védelmi szervezetük (NORAD) keretein belül. Noha Ottawa eleinte ódzkodott attól, hogy a NATO is részt vegyen a Kanada északi részén folyó védelmi tevékenységben, a kormányfő kijelentette: a NATO-főtitkár észak-amerikai látogatását jól magyarázza az egyre növekvő fenyegetettség Oroszország részéről, ezért ez „nem jelent visszalépést a kanadai politikában”.

Most, hogy Svédország és Finnország is a NATO-ba belépés mellett döntöttek, és Kanada fogadta Stoltenberget, még hangsúlyosabbá vált, hogy Oroszország egyedül maradt a sarkkörön túl.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/08/26/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-elo-kozvetites-augusztus-26/#oroszorszag-egyedul-maradt-a-sarkkoron-tul

Részvény: