Orosz kötődésű hekkerek feltörték több Microsoft-vezető e-mail fiókját

A vállalat közleménye szerint a felső vezetőket és a kiberbiztonsági, valamint a jogi osztály alkalmazottjait érte hekkertámadás.

Egy, az orosz kormányhoz köthető hekkercsoport feltörte a Microsoft magas rangú vezetőinek néhány e-mail fiókját – jelentette be az amerikai vállalat.

A Microsoft közleménye szerint január 12-én fedezték fel a vállalati rendszer elleni támadást és azonnal aktiválták a blokkoló rendszert. A vizsgálat még tart, de az már biztos, hogy a Nobelium csoport állítólagos orosz kötődésű hekkerei hozzáfértek a vállalati felső vezetők, valamint egyes részlegek, köztük a kiberbiztonsági és jogi osztály alkalmazottai vállalati e-mail fiókjainak „nagyon kis százalékához”.

A hekkertámadást ugyanaz a csoport hajtotta végre, mint amelyiknek a SolarWinds amerikai cég által kifejlesztett népszerű Orion nevű hálózatmenedzselési szoftverébe elhelyezett kód révén 2020-ban sikerült behatolnia az Egyesült Államok kormányzati intézményeinek és kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeinek számítógépes hálózatába.

(Címlapképünk illusztráció.)

Forrás:https://hvg.hu/tudomany/20240120_Orosz_kotodesu_hekkerek_feltortek_tobb_Microsoftvezeto_email_fiokjat

Részvény: