Harminc milliárdért vásárolt össze az Orbán-kormány külföldi ingatlanokat – sőt többért, de egy részük titkos 

Tízmilliárdokat költött a kormány külföldi ingatlanokra, amelyek közt van palota és kúria is és a legtöbb külképviseleti vagy kulturális rendeltetésű. Az összesítésben nincsenek benne a diplomatáknak lakáscélból vásárolt ingatlanok, az a lista ugyanis titkos.

Csaknem kéttucat külföldi ingatlanért 30 milliárd forintot fizetett az Orbán-kormány az elmúlt években – írta az rtl.hu. A portál összesítése szerint 2010 óta több mint 80 millió eurónyi összeget (amelyet zömében euróban, részben pedig dollárban és helyi pénznemben fizettek ki) költöttek 23 épületre. 

A többség, 19 darab ingatlan, 2017 után került az állam tulajdonába, túlnyomó részük pedig a kelet-közép-európai régióban található. A legdrágább a müncheni főkonzulátus épülete volt, amelyért a magyar állam 2019 augusztusában 16,9 millió eurót, azaz nagyjából 6 milliárd forintot fizetett. 

Jelentős összeget fizetett Magyarország a pozsonyi nagykövetség épületéért is, amely 9,24 millió euróba került. Az eladó egy OTP-hez köthető cég volt, ahogy a Balassi Intézet belgrádi épülete esetében is, amiért a kormány 3,08 millió eurót fizetett, jelenleg a nagykövetség kulturális szolgálata működik ott. 

Albániában 6,9 millió euróért, vett az állam külképviseleti épületet, de jutott 4,7 millió euró a dublini nagykövetségre, és 3,8 millió euró a krakkói főkonzulátusra is. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adatai szerint a washingtoni Kossuth Házért 3,1 millió dollárt kellett fizetni. Londonban is van Magyar Ház.

A megvásárolt épületek között található a szlovákiai Tornalján található Moesz-kúria (119 ezer euróért), amely Moesz Miksa báró kastélya volt. A kassai Csáky-Dessewffy Palota 3,5 millió euróba került. Az rtl.hu cikke megjegyzi: ebben nincsenek benne a diplomaták lakhatására szolgáló ingatlanok, azok titkosak. 

Az korábban kiderült, hogy a 2021-ben vásárolt brüsszeli Magyar Házért (nyitóképünkön) 10 millió eurót kellett fizetni, majd ezt külön további 2,1 milliárd forintból újították fel, itt az év második felétől a magyar uniós elnökség használja. Arról is írtunk, hogy ide egy Bogányi-féle luxuszongorát is vásárolt a kormányt.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240507_harminc-milliard-orban-kormany-kulfoldi-ingatlanok

Részvény: