Orosz háborús bűnökre utaló jeleket talált az ENSZ vizsgálata

Az ENSZ vizsgálata további bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy az orosz hadsereg „válogatás nélküli támadásokat” és háborús bűnöket követett el Ukrajnában, például szexuális erőszakot, gyilkosságokat, kínzást, és gyerekek Oroszországba deportálását.

Az erről szóló jelentést egy bizottság állította össze és küldte el a szervezet közgyűlésének. A bizonyítékokat civil infrastruktúra (lakóépületek, pályaudvarok, üzletek és áruházak) elleni, dokumentált támadások alapján gyűjtötte össze, amelyekben rengeteg ember vesztette életét – írja a Guardian.

Oroszország a mai napig tagadja a brutális támadások létét, és Ukrajna által koholt vádaknak állítja be azokat. Azonban a jelentés kifejezetten állítja: különösen Herszon és Zaporizzsja megyékben rengeteg bizonyítékot találtak arra, hogy az orosz erők nőket erőszakoltak meg vagy más, szexuális jellegű erőszakot követtek el.

Ugyancsak kitérnek arra, hogy felnőtt kísérő nélküli gyerekeket deportáltak Oroszországba Ukrajnából. Külön kitér egy esetre, amikor 2022 májusában 31 gyermeket hurcoltak el, amit kifejezetten törvénytelennek és háborús bűnnek bélyegzett.

Volodnmir Zelenszkij ukrán elnök a napokban a Telegram közösségi csatornán közzétett videójában hangsúlyozta: fokozni kell a nyomást Oroszországon – melyet ismét terrorista államnak nevezett –, valamint erősíteni kell a nemzetközi közösség egységét is a terrorizmus elleni küzdelemben.

Az elnök azután tette közzé beszédét, hogy orosz rakétatámadás érte szombaton az északkelet-ukrajnai Harkiv városát. Több rakéta egy postahivatalba csapódott, legalább hatan meghaltak, 14-en megsebesültek – jelentették be helyi hatóságok.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20231022_Orosz_haborus_bunokre_utalo_jeleket_talalt_az_ENSZ_vizsgalata

Részvény: