Orosz Föderáció közeljövőben 700 000 ember mozgósítását kezdi meg

         Oroszországban hamarosan új mozgósítást terveznek, hogy kompenzálják a front élőerő-veszteségét. Ezt az információt az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte reggeli összefoglalójában.

         Megjegyzik, hogy a megszállt ukrán területeken is sor kerül a tömeges erőszakos mozgósításra. Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az orosz hatóságok további 400-700 ezer embert terveznek küldeni a frontra.

         „A tervek szerint a Csecsen Köztársaság mintegy 40 000 lakosát hívják be, akiket valószínűleg „gátcsapatként” fognak használni az orosz csapatok mögött” – közölte a vezérkar.

         De Oroszország két legnagyobb városában – Moszkvában és Szentpéterváron – a tervezett mozgósítás volumene ismét minimális lesz – állítja az ukrán vezérkar.

         „Az egyszerű állampolgárok – az orosz régiók lakosai, akiket Kadirov hóhérai löknek majd halálra – ismét „ágyútöltelékként” mennek a frontra. Ezért az orosz hadsereg szinte egyetlen módja a túlélésnek az Ukrajna Védelmi Erőknek való önkéntes átadása” – áll az üzenetben.

         Az új mozgósítás negatív hatással van a termelő vállalkozásokra is, mivel az alkalmazottak hiánya miatt a vállalkozások időben nem teljesítik a szerződéseket a megrendelők elött.

         Amint az összefoglaló hangsúlyozza, az oroszországi katonai sorozás továbbra is negatív hatással van az ipari munkaerőre. A Jegor Gajdar Gazdaságpolitikai Intézet megállapította, hogy az orosz iparban a munkaerőhiány 2023 júliusában új csúcsra, 42%-ra emelkedett, ami 7%-os emelkedés 2023 áprilisához képest.

         A más iparágakban alkalmazott mozgósítástól eltérően az IT-szektorban Oroszország intézkedéseket hozott a munkaerő megőrzése érdekében. Ez valószínűleg rávilágít az ágazatban tapasztalható különösen súlyos hiányra, miután 2022-ben mintegy 100 000 IT-munkás hagyta el Oroszországot. Ez az IT-szektorban foglalkoztatott munkaerő 10%-ának felel meg. 2023. szeptember 4-én Putyin elnök rendeletet írt alá az informatikai szakemberek hadkötelezettség korhatárának 27-ről 30 évre emeléséről.

         Mindez azt jelzi, hogy az oroszországi katonai mozgósítás és sorozás növelte a munkaerőhiányt a nem katonai területeken. A 2024 márciusára tervezett oroszországi elnökválasztás előestéjén az orosz hatóságok valószínűleg megpróbálják elkerülni a további népszerűtlen mozgósításokat.

         Tavasszal és nyáron az orosz hatóságok aktívan készültek egy esetleges újabb mozgósítási hullámra. Elhatározták például, hogy megemelik a tartalékban lévő sorkatonák maximális életkorát. Vagyis jelentősen megnőtt a mozgósításra potenciális jelentkezők száma.

         Ugyanakkor Oroszországban jelentősen megemelték a meghívót kapott személyek katonai biztos előtti megjelenésének elmulasztásáért kiszabott büntetéseket. Ha tavaly viszonylag csekély pénzbírsággal lehetett „kivásárolni” a mozgósítást, akkor most jelentős lesz a bírság.

         Ráadásul Oroszországban a kritikus fontosságú vállalatok hadköteles alkalmazottainak „késleltetett mozgósításának” intézménye ténylegesen megszűnt. Most a „késleltetés” nem akadálya a frontra való kényszerküldésnek.

         Oroszország egyre inkább demonstrálja a világnak, hogy számára a legfontosabb politikai céljainak elérése, függetlenül az emberi életek árától. A fő cél a Kreml érdekeinek érvényesítése bármely körülményekben, minden lehetséges akadály ellenére.

         Az ukrajnai háború ékes példája annak, hogy a Kreml nem tiszteli az emberi életeket, és továbbra is ágyútöltelékként használja őket.

Részvény: