Orosz elnökválasztás: Putyin javára lépett vissza az egyik elnökjelölt

Visszalépett az elnökjelöltségtől kedden Szergej Baburin, az Orosz Össznépi Unió elnevezésű párt vezetője, és a hivatalban lévő államfő, Vlagyimir Putyin támogatására szólított fel. Baburin szerint pártjának aktivistái és önkéntesei összegyűjtötték a bejegyzéséhez szükséges aláírásokat, azonban, mint mondta, „a Nyugat Oroszország elleni ádáz háborúja” és a vérontás közepette, amelyet az ukrán „nácik” követnek el orosz városokban és falvakban, élete „talán legnehezebb döntését” hozta meg a visszalépéssel. „A haza számára nehéz órában nem annak van itt az ideje, hogy a nép erőit megosszuk. Minden oroszországi hazafias népi szervezetnek, minden nemzeti érzelmű orosz állampolgárnak össze kell fognia Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin jelölése körül, aki ma az össznépi vezető” – mondta Baburin, amivel megkérdőjelezte, hogy valóban kihívója akart volna lenni a regnáló elnöknek.

A testület eddig négy elnökjelöltet vett nyilvántartásba: Leonyid SzluckijtVlagyiszlav Davankovot és Nyikolaj Haritonovot, akik három parlamenti pártot képviselnek (Oroszország Liberális Demokrata Pártja, Új Emberek, Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja), illetve Vlagyimir Putyint. Ő hivatalosan ugyan önjelöltként (párton kívüliként) indult, de a kormányzó Egységes Oroszország támogatásával szerezte meg a bejegyeztetéséhez szükséges 300 ezer aláírást.

Szergej Malinkovics, az Oroszország Kommunistái elnevezésű, parlamenten kívüli párt elnöke korábban szintén beadott 100 ezer aláírást a választási testülethez. Most ezek ellenőrzése zajlik.

A gyűjtőívek leadásának határideje szerdán jár le. Borisz Nagyezsgyin, a Polgári Kezdeményezés aspiránsa a Rigában szerkesztett Meduza ellenzéki portál szerint ekkor juttatja majd el a választási bizottsághoz az őt támogató aláírásokat, amelyek hitelesítése esetén ő lehet az egyetlen békepárti elnökjelölt.

Oroszországban az elnökválasztást idén három nap során – március 15-én, 16-án és 17-én – tartják. Most első alkalommal online is lehet majd szavazni, a 89 régióból 29-ben.

Forrás:(MTI)

Részvény: