Orbánnak együttműködésről, az EU vezetőinek demokráciáról, Zelenszkijnek Ukrajna támogatásáról írt Giorgia Meloni

Egymás után köszönte meg az új olasz miniszterelnök a gratulációkat Twitteren, különösen sokat írt a közös európai munkáról és Ukrajna támogatásáról.

„Köszönöm, Orbán Viktor! Kész vagyok az együttműködésre, hogy közös és hatékony megoldásokat találjunk azokra a gazdasági, energetikai és biztonsági kihívásokra, amelyekkel Európa szembenéz” – írta az új olasz kormányfő, Giorgia Meloni a Twitteren, miután beiktatták miniszterelnöknek.

Meloni a Twitteren minden vezető politikusnak külön bejegyzésben köszönte meg a gratuációt és egy-két mondattal üzent nekik. Elsőként az EU három legfontosabb pozícióját betöltő politikusának üzent, majd közvetlenük utánuk Volodimir Zelenszkijnek

Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság, és Roberta Metsolának, az Európai Parlament elnökének arról írt: készen áll a közös munkára, hogy megerősítsék az EU-t, kiálljanak a szabadságért és a demokráciáért.

Az ukrán elnöknek pedig azt írta: „Olaszország mindig Ukrajna bátor népének oldalán fog állni, amely a szabadságáért és a békéért harcol.” Ez különösen azok után fontos kiállás, hogy a koalíciós partner Silvio Berlusconi néhány nappal ezelőtt arról beszélt, mennyire jó a kapcsolata Vlagyimir Putyinnal, a koalícióban szintén részt vevő Matteo Salvini pedig az orosz-ukrán háború előtt lelkes putyinista volt, bár azóta nagyon igyekszik elhatárolódni.

Azok után, hogy a három koalíciós párt közül kettő is az oroszbarátságával tűnt fel, fontos jelzés, hogy Anthony Blinken amerikai külügyminiszternek is arról írt Meloni: az Egyesült Államok és a NATO számíthat arra, hogy Olaszország támogatni fogja Ukrajnát.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221023_meloni_orban_twitter

Részvény: