Orbán Viktor újabb áremelkedési hullámot lengetett be

Már a kirobbanásakor is az volt magyar álláspont, hogy aligha lesz nyertese az ukrajnai háborúnak, és ennek a háborúnak valóban nincsenek és nem is lesznek nyertesei – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában pénteken.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában kifejtette: a győzelemről vagy vereségről szóló nyugati elmélkedés valójában a háború hamis dilemmája, ugyanis ennek a háborúnak nem lehetnek nyertesei.

Oroszország beleütközik egy falba, a NATO pedig fegyverrel és pénzzel látja el Ukrajnát, az pedig a Nyugaton múlik, hogy mennyit hajlandó költeni erre – fejtette ki a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, a másik oldalon ott van Oroszország, egy 140 milliós lakosú ország, amely sokkal nagyobb, mint Ukrajna, sokkal több katonája van, továbbá erősebb és nála van a világ legnagyobb atomfegyverzenálja.

Én nem tudom elképzelni, hogy egy atomhatalmat le lehessen győzni
– hangsúlyozta az erőviszonyokat felsorakoztatva a miniszterelnök.

Ez jelentheti a két legnagyobb atomhatalom háborújának kezdetét
Oroszország felfüggeszti részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött orosz-amerikai Új START megállapodásban – közölte Vlagyimir Putyin elnök. Az amerikai külügyminiszter szerint ez egy „nagyon szerencsétlen és felelőtlen” döntés Oroszország részéről. Bővebben>>>
A kormányfő azt is közölte, hogy Oroszország nem fogja ölbe tett kézzel várni, ahogy legyőzik, nem fog belenyugodni egy katonai vereségbe.

Orbán Viktor hangsúlyozta, örülni kell, hogy itt nincs háború, és elég erősek vagyunk, hogy megakadályozzuk, hogy „belepréseljenek minket” a háborúba.

Csúszóhatás érvényesül az árainkon
Orbán Viktor kijelentette, hogy a kormány próbál segíteni a családokon, a vármegye- és országbérlettel pedig az ingázókat és a diákokat támogatják. Méltatta Lázár János munkáját, aki álláspontja szerint kiegyenlítette azt a támogatást, amit eddig csak a budapestiek kaptak, ám most a vidékieken is segítettek.

Miközben dúl a háború, aminek nincs reális esélye arra, hogy idén befejeződik, várhatóan jövőre is fennmarad, az energiaárak csúszóhatása – ami a tőzsdei árakhoz van kötve – miatt még mindig drágulnak a termékek, az áremelkedés pedig Magyarországon csak két hónappal később jelentkezik.

A háborúnak nem lesz vége az idén, mégis próbáljuk fenntartani ezeket az intézkedéseket. Az oroszoktól érkező energiára, amit az MVM hoz be, van egy csúszóhatás, ami a tőzsdei árakhoz van kötve, de az ár mindig két hónappal később érkezik Magyarországra. Ez azért van, hogy legyen időnk reagálni, ha szükséges. Az árak jobban néznek ki most, de tartunk attól, hogy a fűtési szezon kezdetével, amikor megindul a tározók feltöltése, emelkedni fognak az árak
– vélekedett a miniszterelnök, aki arról is beszélt, hogy idén nem feltétlenül lesz elég energia és gáz Európában, ám Magyarországon nem kell tartani ettől.

Orbán Viktor: Ebből még harmadik világháború is lehet
A miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában azt fejtegette, hogy a háború egyre véresebb és brutálisabb, éppen ezért mi sem lenne természetesebb, mint a békét pártolni. Ugyanakkor szerinte ez a szándék az uniós vezetők többségéből hiányzik. Az infláció elleni vakcinát viszont már megkaptuk, bízik benne, hogy hatni is fog.

Forrás:https://www.napi.hu/belfold/orban-viktor-haboru-ukrajna-oroszorszag.770864.html

Részvény: