Orbán Viktor Türkemnisztánban keresi az új energiaforrásokat

Szükségünk van arra, hogy Közép-Ázsiából energia érkezzen Európába, és ehhez új forrásokra, új útvonalakra, új infrastruktúrára van szükség – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a türkmenisztáni Asgabatban.

A kormányfő szerint a Türkmenisztán és Magyarország közötti kapcsolatok kiszámíthatók, megbízhatók és a kölcsönös tiszteleten alapulnak. „Ennek megfelelően jó szándékkal érkeztünk ide és azzal a tervvel, hogy kiszélesítjük és elmélyítjük a két ország közötti együttműködést” – fogalmazott Orbán Viktor.

Kiemelte, a látogatás ideje nagyon nehéz nemzetközi helyzetben történt, össze van zavarodva a nemzetközi politikai élet. Már a pandémia is felforgatta a nemzetközi viszonyokat, de az orosz-ukrán háború ezt még tovább bonyolította.

Hangsúlyozta, most egy olyan országban lehet, amely Magyarországhoz hasonlóan békepárti, és amely erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy ez a konfliktus minél hamarabb rendeződjön, és visszatérjen a béke a nemzetközi diplomáciába.

Új világgazdasági korszak nyílhat
Orbán Viktor szerint a mostani helyzet felforgatta a hagyományos gazdasági kapcsolatokat is, és az is lehet, hogy még egy új világgazdasági korszakot is megnyit. Ezek a változások pedig „a mi nézőpontunkból, az európai nézőpontból felértékelték a közép-ázsiai térség szerepét”.

A klasszikus, kelet-nyugati szállítási és ellátási útvonalak megszakadtak, ezért új útvonalakat és új partnereket kell keresnünk. A mostani helyzet felértékeli az egész közép-ázsiai térséget, és jó esély van arra, hogy ez a térség legyen a híd Kelet és Nyugat között
– vélekedett a kormányfő.

Új forrásokra van szükség
Hangsúlyozta, „szükségünk van arra, hogy Közép-Ázsiából energia érkezzen Európába”, és ehhez új forrásokra, új útvonalakra, új infrastruktúrára van szükség.

Európának és Magyarországnak Türkmenisztán „nagyszerű partnere” lehet ebben. Hozzátette, az energiaellátásunk diverzifikálásához jelentősen hozzá tudnak járulni.

Ez nem lesz egyszerű, mert bonyolult infrastrukturális és szállítási kérdéseket kell megoldani, amelyek kívül esnek a két ország hatáskörén. Érdekeltek vagyunk ezért a Kaszpi-tenger körüli nyitott kérdések mihamarabbi rendezésében
– jelentette a miniszterelnök.

Közölte, hogy „ösztönözzük az Európai Unió intézményeit, sürgetjük őket”, hogy az EU léptesse hatályba a 25 évvel ezelőtt aláírt partnerségi és együttműködési megállapodást Türkmenisztánnal.

Magyarul tanulhatnak a türkök
Egy ilyen nehéz helyzetben, amikor az orosz energiaforrásokról levágja magát Európa, nem engedhető meg, hogy ne legyen aláírva egy olyan partnerségi megállapodás, amely fontos gazdasági érdekkel bír Európa számára.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a türkmenisztáni gyógyszerellátásában Magyarország oroszlánrészt vállal, továbbá tárgyalások után lehetőség nyílik az energetikai együttműködés mellett a vízipari együttműködésre is, és megállapodtak abban, hogy mindkét fél az együttműködés újabb és újabb gazdasági területeit fogja javasolni.

A tervek szerint megindítják a magyar nyelv tanítását Türkmenisztánban, és azt is szeretnék, ha a két ország között a történelmi rokonságnak megfelelő erősségű és mélységű politikai és gazdasági kapcsolatok jönnének létre.

Forrás:https://www.napi.hu/belfold/orban-viktor-turkemnisztan-energia-europa.772424.html

Részvény: