Orbán Viktor döntött a csornai napelemgyár sorsáról

A kormányfő döntése péntektől hatályos.

Az EcoSolifer Heterojunction Korlátolt Felelősségű Társaság „felszámolás alatt” egységesített eljárásrend szerinti megszüntetéséhez szükséges kormányzati intézkedésekről döntött a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt, rendelet a csornai napelemgyár

felszámolási eljárását a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény (a továbbiakban: Cstv.) 65. § (1) bekezdés b) pontja és 65. § (3) bekezdés a) pontja alapján stratégiailag kiemelt jelentőségű felszámolási eljárássá minősíti.

A kormányfő döntése péntektől hatályos.

Éppen a kormányülés napján, szerdán írtuk meg, hogy a bíróság már kimondta az Ecosolifer Heterojunction Kft. fizetésképtelenségét, elrendelte felszámolását múlt pénteken. A törvény alapján az, hogy a csornai napelemgyár felszámolását stratégiailag kiemelt jelentőségűvé tették, egyebek mellett azt is  jelenti, hogy a kormány megítélése szerint adósságai rendezéséhez, a megegyezéshez hitelezőivel nemzetgazdasági érdek/kiemelt közérdek fűződik.

A 2022. végi állapot szerint a bedőlt cég legnagyobb hitelezője az állami tulajdonú MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. volt, 11,4 milliárd forint hosszú lejáratú fejlesztési hitellel.

Forrás:https://24.hu/belfold/2024/05/10/orban-viktor-csornai-napelemgyar-rendelet-felszamolas/

Részvény: