Orbán Viktor: Az uniós pénznél fontosabb, hogy mi lesz a gyerekeinkkel meg az unokáinkkal

A miniszterelnök megfejtette az uniós viták hátterét a Kossuth rádiónak adott interjúban. Orbán azt is reméli, hogy a pedagógusok fizetésemelésével több férfiember találja majd vonzónak a pedagóguspályát.

Idén először adott interjút a Kossuth rádiónak Orbán Viktor, aki azzal kezdte, hogy sűrű évre számíthatunk diplomáciai szempontból. Nagy esemény volt például Robert Fico szlovákiai miniszterelnök keddi látogatása Budapesten – sorolta, de idén veszi át Magyarország az Európai Unió soros elnöki tisztségét is.

Emlékszem még azokra az időkre, amikor sok vitánk volt Ficóval, de ezeket mind elrendeztük – tette hozzá, majd felsorolta az elmúlt időszak eredményeit, melyekről már a közös sajtótájékoztatón is beszélt:

A vietnami miniszterelnök csütörtöki látogatása Orbán szerint más síkú volt, Vietnam ugyanis a világ 10 leggyorsabban fejlődő országának egyike. A két országnak nagyon jó a kapcsolata Orbán szerint, amiben nagy gazdasági potenciált lát. Azt elismerte, hogy az ázsiaiak többet nyernek a velünk való kereskedéssel, mint mi, de mi is nyerünk, és beruházásokat is ide akarunk hozni.

Éppen a sok háború miatt a nemzetközi színtéren a béke mellett leginkább elkötelezett országok egyike – tette még hozzá.

Az interjúban csak ezután kerültek elő az Európai Unióval folytatott viták. A miniszterelnök rögtön meg is fejtette ezeknek a hátterét. Mint mondta, hamarosan EP-választások jönnek, és számos európai politikus túl akar élni. Ilyenkor szóba kell állni az emberekkel, méghozzá világosan, mert az emberek nem értik a „brüsszeli tolvajnyelvet”.

Most jön az egyenes, direkt beszéd, Ursula von der Leyen bizottság elnök sem tudta elkerülni, hogy megmondja, mi a baja a magyarokkal, és miért tartják vissza a pénzeket. Vagyis – fejtegette Orbán – egészen pontosan az, hogy nem engedik be az LMBTQ-aktivistákat a gyerekeik közé, és a migránsokat.

De nincs az a pénz, hogy ezt megtegyük – folytatta Orbán.

Mint mondta, így nem is tudnak minket megzsarolni pénzzel, mert a magyaroknak ezek a dolgok fontosabbak, mint a pénz. Orbán fedősztorinak nevezte, hogy olyan sületlenségek miatt tartanák vissza az uniós pénzeket, mint a jogállamiság, vagy az igazságügyi reform. „Ez csak egy blabla” – folytatta.

Arra, hogy mélyek itthon a nemzeti gondolatok, Orbán szerint a nemzeti konzultáció is a bizonyíték, amit másfél millióan töltöttek ki. A nemzeti összetartozást nyugaton nacionalizmusnak nevezik, az „elvadultabbak” Orbán szerint fasizmusnak is, de ehhez semmi köze. A konzultáció azt bizonyítja, hogy erős ország és erős nemzet vagyunk.

Orbán kiemelte, hogy 2023-ban a magyarok bebizonyították, hogy

a magyar gazdaság uniós pénzek nélkül is válságálló.

Mindkét válságot megoldottuk, az inflációt uniós segítség nélkül letörtük, és mindenki azt mondja, hogy idén a gazdasági növekedés tekintetében szép jövő előtt állunk – sorolta. A tanulság tehát az, hogy jó, ha van uniós pénz, de ez nem egy nagy összeg a magyar gazdaság méreteihez képest – hangsúlyozta a miniszterelnök. A magyarázatot azzal folytatta, hogy az uniós pénzek lényegében csak gyorsítanak minket, példaként a tanárok béremelését hozta fel, melyet így 6 év helyett 3 év alatt tudunk végrehajtani.

A tanárok a nemzet napszámosai, hagyományosan tisztelik őket a magyarok – mondta. Orbán azt is reméli, hogy „a fizetésemeléssel több férfiember találja vonzónak a pedagóguspályát” és érzi azt, hogy el tudja tartani belőle a családját és „megengedheti, hogy elmenjen tanárnak”. Apa, anya, férfi, nő, mind a kettőre szükség van – osztotta meg a hagyományos családmodell receptjét. Orbán ezzel lényegében a nemi egyenlőtlenségeket is elismerte, vagyis azt, hogy a nők jellemzően az alacsonyabb megbecsültségű, kevesebbet fizető állásokban dolgoznak Magyarországon.

A béremeléstől ugyanakkor a miniszterelnök szerint nem kell félni, sőt az ápolóknak is hirdettek egy hároméves béremelési programot. Ami miatt Orbán „mindig izgul kicsit”, az a 13. havi nyugdíj, a magyar gazdaság teljesítménye éppenhogy alátámasztotta ezt a döntést tavaly. Azt viszont már most, vagyis januárban megígérte, hogy idén is megkapják ezt a pénzt a nyugdíjasok.

Orbán kérdésre válaszolva nem tudta megmondani, hogy idén is lesz-e infláció. Ő úgy látja, ennek veszélye minimális. Inkább a növekedés a kérdés, ezért az kell, hogy legyen a feladat, hogy segítsék, hogy a vállalkozások beruházzanak és fejlesszenek, a gazdaság növekedése meginduljon, ehhez kellenek az alacsonyabb kamatok. A kormány itt persze nem szól bele a jegybank döntésébe, ők csak annyit tudtak tenni, hogy hoztak egy olyan csomagot, ami magas kamatok mellett is segíti a vállalkozókat.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240119_Orban_Viktor_Kossuth_radio

Részvény: