Orbán: Nem lehet, hogy minden pénz Ukrajnába áramoljon

Magyarország a Balkán és azon belül Bosznia-Hercegovina gyors európai uniós tagságát támogatja, az Európai Uniónak most nagyobb szüksége van a Balkánra, mint fordítva – jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön Szarajevóban, miután megbeszélést folytatott Borjana Kristo kormányfővel. A miniszterelnök szerint az ukrajnai háború felértékeli a Balkán szerepét, mely az Európai Unió „utolsó jelentős erőforrás-tartaléka”.

Orbán a magyar Balkán-politika részeként említette azt az álláspontot, hogy a felzárkóztatásra szánt uniós forrásokat már most adják oda a térség országainak, ne várják meg ezzel a hivatalos csatlakozásukat, és a fejlesztési források hozzáférhetőségét is hozzák előre. „Nem lehet, hogy minden pénz Ukrajnába áramoljon”, a balkáni fejlődésre és biztonságra is jutnia kell – jelentette ki.

A miniszterelnök elmondta, a kormány jelzéseket vár Szarajevótól arról, melyek azok a gazdasági ágazatok, ahol a magyar jelenlétre a már meglévőn – így a légi közlekedésen, a pénzügyi szektoron, a megújuló energiák ágazatán – kívül szükség lehet.

Bosznia-Hercegovina tavaly decemberben hivatalos tagjelölti státuszt kapott az Európai Uniótól.

Forrás:(MTI)

Részvény: