Orbán nem hajlandó oldalt választani a konfliktusban, de szimpátiája egyikük iránt egyértelmű

Az Orosz Föderáció Ukrajna elleni teljes körű háborújának kezdete óta Magyarország egyetlen napig sem bizonyította, hogy a konfliktus két tábora – Putyin vagy Nyugat – valamelyikéhez tartozik. Ennek ellenére a folyamatos manőverezés az erők “blokkjai” között egy pillanatra sem áll meg.

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetője elmondta, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Zelenszkij ukrán államfő találkozójára a közeljövőben nem kerül sor. Szijjártó ezt a RIA Novosztyi orosz propagandaügynökségnek küldött megjegyzésében mondta. A magyar miniszter szerint egy ilyen találkozó előfeltételei még nincsenek készen. “Ehhez a találkozóhoz bizonyos előzetes feltételek szükségesek, jelenleg ezek a feltételek a találkozó megszervezéséhez még korántsem készen állnak” – szögezte le Szijjártó. Szijjártó január végén kijelentette, hogy Zelenszkij és Orbán találkozója előtt “hosszú út” van, és arra azután kerül sor, hogy Kijev teljesíti a budapesti feltételeket. A magyar miniszter megjegyezte: ha Ukrajna teljesíti Magyarország feltételeit, akkor “tiszta lapot” teremt a kétoldalú kapcsolatokban, és lehetővé teszi a legmagasabb szintű találkozó megtartását.

Orbánnak ugyanakkor nincs gondja a Kreml képviselőivel való barátsággal. Donald Tusk lengyel miniszterelnök élesen bírálta Magyarország és Szlovákia külügyminiszterét, amiért találkoztak Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel a múlt hétvégi törökországi fórumon.

Ingrid Šimonite litván képviselővel tartott sajtótájékoztatón Tusk Péter Szijjártó Lavrovval való találkozását kommentálta, és hangsúlyozta, hogy a “lakomára” Alekszej Navalnij temetésének napján került sor. “Ez nem csak jó vagy rossz ízlés kérdése. Nem csak arról van szó, hogy valakinek nincs időérzéke. Ez egy újabb tüntetés a magyar kormány részéről, amelyet nem csak erkölcsi okokból, hanem tiszta politikai okokból is nehéz elfogadni” – mondta a lengyel miniszterelnök.

Annak a tézisnek a megerősítéseként, miszerint Orbán nagyra értékeli az Orosz Föderációhoz fűződő “kapcsolatait”, felhívhatjuk a figyelmet arra, hogy Magyarország képviselője megakadályozta az Európai Unió közös nyilatkozatának elfogadását a teljes léptékű orosz Ukrajnai invázió második évfordulója alkalmából. Rikard Jozvyak újságíró számolt be erről az “X” közösségi oldalán.

Elmondása szerint most az összes uniós ország nevében tett közös nyilatkozat helyett a blokk három intézményének – az Európai Tanácsnak, az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek – a vezetői által aláírt nyilatkozat jelenik meg. Azt is érdemes megjegyezni, hogy Jozvyak nem jelezte, miért ellenezte Magyarország képviselője a közös nyilatkozatot.

Orbán Moszkvával való barátságában pedig az a fő tényező, hogy folyamatosan idézi a Kreml “európai” propagandáját: az elképzelés szerint Kijevnek le kell tennie a fegyvert, és le kell ülnie a tárgyalóasztalhoz. Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke – a Kreml-barát eszmék egyik fő szócsöve az USA-ban – ezért tervezi, hogy a jövő héten találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. A politikusok találkozójára Trump Mar-a-Lago-i rezidenciáján (Florida) kerül sor. Erről a The New York Times számolt be saját forrásaira hivatkozva.

Újságírók szerint a találkozót március 8-ára, péntekre tervezik. Megjegyzik, hogy kezdeményezője Orbán Viktor. Állítólag szoros kapcsolatban áll az Egyesült Államok populista konzervatív mozgalmával is. A NYT ugyanakkor azt írja, hogy az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsa közölte, hogy nem tudják meglátogatja-e Orbán a jelenlegi elnököt, Joe Bident.

A kiadvány emlékeztetett arra, hogy Magyarország kormányfője, Orbán Viktor idén február elején támogatását fejezte ki az Egyesült Államok elnöki posztjáért induló Donald Trump mellett. Különösen az Egyesült Államokban zajló választásokat “egy globális népszavazás részének” nevezte azzal a “kormánytípussal” összefüggésben, amelyet a demokratikus országoknak kell választaniuk. A magyar Külügyminisztérium vezetője a találkozó előestéjén bókokat mondott a volt amerikai elnöknek. Szijjártó Orbán példáját hozta fel, és azt is kijelentette, hogy ha Trump az Ovális Irodában lenne, akkor “nem lenne háború Ukrajnában” – bár ez 2014-ben kezdődött, és a republikánusok első ciklusa alatt tartott. Szijjártó is úgy véli, hogy a milliárdos elnöksége idején volt “tetőpontján az amerikai-magyar kapcsolatok politikai összetevője”. “Magyarország és az USA között a béke és a jó kapcsolatok egyet jelentenek Donald Trump nevével” – összegezte a miniszter, hozzátéve, hogy Budapest a közelgő választásokon továbbra is tiszteletben tartja az amerikai nép bármely döntését.

Ezért, bár Orbán igyekszik az EU-hoz, a NATO-hoz és a nyugati civilizáció egészéhez való tartozását megjeleníteni, már most nyilvánvaló, hogy a magyar kormány csúcsát áthatja az “orosz világ” gondolata. Orbán számára a “pénznek nincs szaga”: sem rubelnek, sem dollárnak. A fő cél a “felszínen maradás”, és nem a konfliktus egyik oldalának kiválasztása. Az azonban már most nyilvánvaló, hogy a konfliktus melyik táborába vonzódik Magyarország.

Részvény: