„Orbán már ágyba bújna, de Meloni még kérne előtte egy újabb randit”

Nincs egyetértés abban, hogy a Fidesznek van-e helye az olaszok és a lengyelek uralta Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójában.

Az egészen biztos, hogy Orbán Viktor a partvonalról szeretne bekerülni egy nagyobb EP-frakcióba és ezek közül számára csak az Európai Konzervatívok és Reformisták képviselőcsoportja jöhet szóba, csak kérdés, hogy a frakció kér-e belőle – derül ki a Politico hírleveléből.

A befogadás nem tét nélküli, hiszen a Fidesz egy csapásra a frakció harmadik legerősebb csoportjává válna a Giorgia Meloni-féle Olasz Testvériség és a legutóbbi lengyel választásokon vereséget szenvedett Jog és Igazságosság után. A volt lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki még támogatná is Orbánék befogadását, ugyanakkor sokakban felmerült az oroszpárti Orbán és a frakció alapvetően atlantista, antiputyinista arculata közötti erős ellentét problematikája. Ez olyannyira így van, hogy a csoport svéd tagjai és a flamand nacionalisták már a távozásukat is belengették Orbánék csatlakozásának esetére.

A csoport többsége azonban inkább azt az álláspontot képviseli, hogy minderről ráérnek beszélni az európai parlamenti választások után is. A jelenlegi EP-alelnök, a litván Roberts Zīle szerint Orbán és a pártja csak az oroszpolitikájukban történt változtatás árán lehetne a frakció tagja.

Meloni ugyanakkor választásra kényszerül, egyfelől jó esélyei vannak arra, hogy az Orbánékkal való összebútorozás következtében az EP harmadik legerősebb politikai tömbjét hozza össze, ám ezzel kútba esne az Európai Néppárttal tervezett együttműködés gondolata, ami az Olasz Testvériséget a komoly európai politikacsinálók közé emelné be. Nem véletlen, hogy Meloni és pártjának képviselői is a kivárásra szavaznak a Fidesz csatlakozásával kapcsolatban.

„Nekem nincs komoly problémám Orbánnal, de tudom, hogy vannak sokan a frakcióban, elsősorban a közép-európai és a kelet-közép-európai pártok soraiban, akiket aggaszt az Ukrajnához fűződő viszonya” – mondta Jan Zahradil cseh képviselő, majd hozzátette, hogy a lengyelek és az olaszok kérhetnének nyilvánosan felvállalt garanciákat Orbántól a befogadás előtt.

Vannak, akik azt emelték ki, hogy Meloni egyelőre nem mondott nemet és jó eséllyel nem is fog. „Orbán már ágyba bújna, de Meloni inkább egy újabb randit kérne” – mondta a portál egy frakcióbeli forrása.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240209_Orban_Meloni_ECR_EP_valasztasok

Részvény: