Orbán: kizárt, hogy Moszkva megtűrjön a küszöbén egy olyan államot, amely az EU és a NATO tagja

Orbán Viktor úgy gondolja, hogy az ukrán államnak ütközőövezetként kellene működnie Oroszország és a Nyugat között, megfelelő biztonsági garanciákkal. A miniszterelnök szerint, hogy ha Kijev nem tudja az ütköző szerepét betölteni, akkor elveszti a területét, mert Moszkva újra és újra megtámadja. Kizárt ugyanis, hogy megtűrjön a küszöbén egy olyan államot, amely az EU és a NATO tagja – erről beszélt Orbán Viktor a Die Presse, az Osztrák Külpolitikai Társaság, valamint az ENSZ égisze alatt megjelenő European Voices lapnak. A hvg.hu szemléje szerint Orbán a volt osztrák kancellárral, Wolfgang Schüssellel folytatott beszélgetésben azt is kifejtette: nem ért egyet azzal, hogy az ukránok Európát védenék, nem úgy, mint 1956-ban Magyarország.

Orbán szerint a lényegi kérdés nem az, hogy meg lehet-e bízni Oroszországban, hanem az, hogy a kontinens gyenge. Így Vlagyimir Putyinék nem veszik komolyan. Ezért erőt kell mutatni, ilyen alapon lehet megállapodni az orosz féllel – írja a hvg.hu.

Orbán arról is beszélt, hogy korszakváltásnak vagyunk szemtanúi, ami 500 évenként fordul elő: „a Nyugat vezető szerepének vége”.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/02/11/orosz-ukran-haboru-elo-hirfolyam-36/#orban-kizart-hogy-moszkva-megturjon-a-kuszoben-egy-olyan-allamot-amely-az-eu-es-a-nato-tagja

Részvény: