Orbán Brüsszelből: Úgy érzem itt magam, mint egy másik galaxisban, háborús hangulat van

A brüsszeli EU-csúcsról jelentkezett be a miniszterelnök.

Az Európai Uniós csúcs második napjának reggelén adott interjút a Kossuth rádió brüsszeli stúdiójában Orbán Viktor.

Furcsa érzés Magyarországról jönni most Brüsszelbe, mert Magyarország most egészen úgy néz ki, mint egy normális ország, bár vannak a Szomszédokra vagy a Való Világra emlékeztető közjátékok – kezdte a miniszterelnök, valószínűleg Magyar Péterre utalva.

Amikor Brüsszelbe megérkezik az ember, akkor meglepődik, mert háborús hangulat van. Mi azonban nem vagyunk hadviselő fél, ez nem egy futballmeccs – folytatta a kormányfő.

Orbán felidézte az elmúlt időszak háborúval kapcsolatos intézkedéseit és figyelmeztetett, hogy már katonák küldése is szóba került Ukrajnába.

Úgy érzem magam, mintha egy másik galaxisba kerültem volna és vigyázni kell, nehogy beszippantson minket ez a pszichózis – tette hozzá. Ami ezelőtt 2-3 hónappal ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, ma már Orbán szerint egy hétköznapi eseménnyé válik. Említette például, hogy Németország már olyan rakétarendszereket adna Ukrajnának, amivel jó mélyen be lehet lőni orosz területekre. Ez egy háborúspirál, nem egy videójáték.

A sarkunkat meg kell vetni és a tűzszünetet és béketárgyalásokat kell képviselünk – ismételte saját magát, hozzátéve, hogy a baloldal Magyarországon nem ezt képviseli.

Orbán egy kérdésre válaszolva kiemelte, hogy nyugaton is megkérdezik a fontos kérdésekről az embereket, de csak a választásokon. Ezzel szemben Magyarországon rendszeresen felkínálja a kormány a lehetőséget arra, hogy az emberek elmondják a véleményüket, a nemzeti konzultációkra utalva.

Az európai vezetők is érzékelik, hogy a közvélemény inkább a békepárti pártokat támogatja. Ez azonban azért nem eredményez egy békepárti hangulatot, mert

Brüsszel a Soros-féle hálózat foglya.

Olyannyira, hogy „a Soros-hálózat emberei bent vannak a Bizottságban, az Európai Parlamentben, jó néhány miniszterelnök egyértelműen Soros által kitartott ember”.

Az ukrán gabona ügye is szóba került az interjúban, Orbán szerint az európai gazdák termelékenységét már-már észszerűtlen intézkedésekkel szabályozzák, Ukrajnában ilyen viszont nincs. Magyarország számára ez egy nagyon súlyos gond, az itteni gazdák a terményeiket eddig el tudták adni Európában, most viszont bejön az olcsó ukrán termék, és a nyugat-európai vevő azt fogja venni, nem a magyarét.

A magyar raktárak pont ezért most is tele vannak, Brüsszel azonban háborúspirálban van, süket erre a problémára. Vissza kellene állni oda, ahol voltunk és vagy azt mondjuk, hogy nem engedjük be az ukrán gabonát, vagy ugyanolyan könnyű szabályokat alkalmazunk a mi gazdáinkra, mint az ukránokra.

A gazdák nem véletlenül dühösek – hangsúlyozta Orbán.  

Ha ők szervezkednek és elindulnak valahova, akkor lehet tudni, hogy nagy a baj.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240322_orban-viktor

Részvény: