Odesszánál sodorja partra a tenger a gátrobbantás után a Dnyeper által elmosott házak darabjait

Délutánra Herszonban már látható volt, hogy alábbhagyott az ár és a víz elkezdett visszahúzódni.

Olekszij Goncsarenko ukrán parlamenti képviselő szerint az ukrajnai Herszon régióban a Nova Kahovka-i gát összeomlásakor elpusztult házak darabjait Odesszában mossa partra a tenger – írja a CNN. Goncsarenko három videót osztott meg a Telegramon, amelyeket állítása szerint a város egyetemének közelében lévő Delfin-parton forgattak.

„Odessza kikötője ott van. És nézzétek! Ez egy ház. A házat partra mosta a víz” – mondta az egyik videóban. A politikus a továbbiakban mutatja a törmelékeket, köztük egy tető és egy fal darabjait, mondván, hogy azokat „a tenger hozta be” a mintegy 100 kilométerre lévő Herszonból a kikötővárosba.

A keddi kahovkai gátszakadás után folyamatosan érkeznek a BBC-hez is a hírek az árvízkárosult emberekről. A Herszontól délnyugatra található Hola Prisztanban élő Marija Mihajlovna nyugdíjas asszony arról számolt be, hogy férje az éjszaka közepén arra ébresztette fel, hogy a holmijukat víz alatt találja.

„A víz a házban derékmagasságban állt” – mondta a 73 éves asszony, aki csak lassan, bot segítségével tud közlekedni: „Alig tudunk járni. Kimentünk, és szerencsénk volt, hogy voltak járókelők. Ők segítettek nekünk eljutni a ‘Vosztok’ üzletbe. Aztán tovább bicegtünk a barátainkhoz.” Más nyugdíjasokkal együtt csütörtökön evakuálták őket egy gumicsónakban, amelynek legénységét orosz mentők alkották.

Egy másik nőt, Okszanát, a lányával együtt evakuálták egy csónakban, két kutyájukkal együtt. „Az óvodában kötöttünk ki, mert a házunkat elsodorta a víz” – mondta Okszana, miközben a lánya csak zokogni tudott.

Délutánra azonban Herszonban már látható volt, hogy alábbhagyott az ár, és a víz elkezdett visszahúzódni. Persze arról még nem lehet beszélni, hogy minden visszaállt volna a normális kerékvágásba, csupán hogy a csütörtöki állapotokhoz képest péntek délután a víz szintje 30-40 centiméterrel csökkent.

A gát összeomlása évtizedek óta az egyik legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófa Európában. A déli Herszon régióban legalább 600 négyzetkilométernyi területet elöntött az árvíz. A katasztrófa egész falvakat pusztított el, elárasztotta a termőföldeket, emberek tízezreit fosztotta meg az áramtól, az ivóvíztől, és hatalmas környezeti károkat okozott.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a gát azért omlott-e össze, mert szándékosan célba vették, vagy a gátszakadást szerkezeti hiba okozhatta. Moszkva és Kijev egymást hibáztatja a történtekért, ugyanakkor szakértők, mint pl. Rácz András arról beszéltek, hogy az oroszok állhatnak a gát megsemmisülése mögött, a robbantás verzióját támasztja alá az a tény is, hogy norvég földrengéskutatók rendhagyó szeizmikus tevékenységet észleltek a gátszakadás idején.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230609_Herszon_Odessza_haboru_arviz_Nova_Kahovka_gatrobbantas

Részvény: