Nyugalmat kérnek a világ vezetői, mielőtt kimondanák, ki a felelős a lengyelországi robbanásért

Ritka az ennyire nagy egyetértés a világpolitikában, de most gyakorlatilag mindenki arra kér, legyünk higgadtak és várjuk meg a vizsgálatok eredményét, mielőtt bárkit is elítélnénk a lengyelországi robbanás miatt.

Türelemre és higgadtságra intenek a világ vezető politikusai, amíg tart a vizsgálat, honnan lőhették ki a rakétát, amely kedden Lengyelországban robbant fel. Joe Biden amerikai elnök az első vizsgálatok után azt mondta, a röppálya alapján valószínűtlen, hogy Oroszországból lőttek át Lengyelországra, később már arról beszélt, vannak arra utaló jelek, hogy ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott be. A lengyelek annyit tudnak, hogy orosz gyártmányú rakétáról van szó, de az nem világos számukra sem még, hogy honnan érkezett.

Antonio Guterres NATO-főtitkár nevében a szóvivője állt ki az újságírók elé, ő arról beszélt, alapvető jelentőségű, hogy megakadályozzák a háború eszkalálódását.

A kínai külügyminiszter nevében is a szóvivője beszélt: ő azt mondta, most mindenkinek nyugodnak kell maradnia, és önuralmat gyakorolnia. Ugyanerről adott ki közleményt a francia elnöki hivatal is. Olaf Scholz német kancellár közleménye is arról szól: óvatosan tisztázni kell, mi történt. Egyedül Mark Rutte holland miniszterelnök ment tovább, ő arról twittelt, hogy ez az egész nem történt volna meg az orosz agresszió nélkül.

A G7 országok vezetői közölték, minden szükséges segítséget megadnak a lengyel vizsgálathoz, és szoros kapcsolatban maradnak, hogy egyeztessenek a következő lépésekről, ahogy halad a vizsgálat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök arról beszélt: komolyan vette az orosz állítást, hogy nincs közük a ratékához.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221116_lengyel_robbanas_vezetok

Részvény: