Novák Katalin találkozott a republikánusok várható elnökjelöltjével

Novák Katalin köztársasági elnök Florida állam kormányzójával, Ron DeSantisszal kedden találkozott Tallahassee-ban. A hivatalos közlemény szerint a családok védelméről folytattak megbeszélést.

Novák Katalin Florida állam fővárosában találkozott az amerikai republikánusok egyik legnépszerűbb kormányzójával, Ron DeSantisszal, akinek az elmúlt évekből néhány politikai döntését, főként a „gyermekvédelminek” nevezett LMBTQ-ellenes intézkedéseit a magyar kormány politikájához hasonlítják.

A magyar köztársasági elnök és a floridai kormányzó most találkoztak személyesen először, amelyre Novák Katalin amerikai útja adott alkalmat. Farkas Vajk, a Köztársasági Elnöki Hivatal kommunikációs igazgatója elmondta, hogy Novák és DeSantis között jó hangulatú, bizalmat megalapozó beszélgetés zajlott; a köztársasági elnök és a floridai kormányzó „ugyanúgy kiállnak a hagyományos értékek, mint a család védelme, a szülők neveléshez való jogának biztosítása vagy éppen a határvédelem mellett”. A köztársasági elnök megbeszélést folytatott a kormányzó feleségével, Casey DeSantisszal is.

Novák Katalin azt követően érkezett Florida fővárosába, hogy New Yorkban felszólalt az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottsága (CSW) éves ülésén az ENSZ székházában.

Ron DeSantist csaknem kétharmados többséggel választották újra Florida szövetségi állam kormányzójává, ami az egyik legnagyobb arányú republikánus győzelem volt tavaly novemberben az Egyesült Államok választásain, és esélyesnek tartják a 2024-es elnökválasztás republikánus jelöltjeként, miközben hivatalosan egyelőre nem jelentette be indulási szándékát. A közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy az elnökválasztást illető szándékairól csak a floridai törvényhozási ülésszak után nyilatkozik, de a nemrég közölt, a „Tegyük Amerikát Floridává” szlogenjét sokan egyfajta „puha kampánykezdetnek” értékelik.

A floridai politikus, a magyar államfővel tartott megbeszélése előtt tartotta Florida állam helyzetéről szóló évértékelőjét, amely első kormányzói ciklusának sikerei közé az adócsökkentés politikáját, a szülők jogainak védelmét az oktatásban, valamint az oltási kötelezettség elleni fellépést sorolta.

Florida államban tavaly tavasszal fogadták el a kormányzó kezdeményezésére a „gyerekek védelmében” a szülői jogok biztosításáról szóló törvényt, amely megtiltja a gyerekek érzékenyítését a társadalmi nemekről az állam által működtetett oktatási intézmények alsó osztályaiban.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230309_Novak_Katalin_talalkozott_a_republikanusok_varhato_elnokjeloltjevel

Részvény: