Novák Katalin minden hivatalos programját lemondta

Montenegrói és kárpátaljai útjára sem megy már el.

„A következő két hétben Novák Katalin Montenegróba utazott volna hivatalos látogatásra, valamint az ukrajnai háború kitörésének második évfordulóján Kárpátaljára látogatott volna, hogy a magyar közösséget biztosítsa az anyaország támogatásáról. A köztársasági elnök mindkét programot lemondta” – válaszolta a Telex megkeresésére a Sándor-palota. Novák a megbízatásából hátralévő időben „azon dolgozik, hogy a Sándor-palotát úgy adhassa át az őt követő államfőnek, hogy megválasztását követően mielőbb megkezdhesse az érdemi munkát a nemzet szolgálatára”.

Az államfőválasztást az Országgyűlés elnöke, Kövér László tűzi ki, a parlament a jelenlegi elnök megbízatásának megszűnésétől számított harminc napon belül választja meg az új köztársasági elnököt. Az új köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon, azaz várhatóan március második felében lép hivatalba, egészen addig az elnöki feladatokat az Országgyűlés elnöke, Kövér László gyakorolja. Arról, hogy kik lehetnek Novák Katalin utódjelöltjei, itt írtunk bővebben.Novák Katalin szombaton, Dohából hazaérkezve jelentette be lemondását a köztévében, és vele együtt távozott Varga Judit is a közéletből. Minderre azután került sor, hogy Novák 2023 tavaszán kegyelmet adott egy pedofil intézményvezető bűnsegédjének, K. Endrének, amelyet az akkori igazságügyi miniszter, Varga Judit ellenjegyzett. Novák Katalin vasárnapi dátummal hivatalosan is benyújtotta a lemondását. Varga Judit visszavonulása után volt férje, Magyar Péter éles kritikával élette a NER-t, és annak propagandagépezetét irányító Rogán Antalt a Partizánnak adott interjúban. Erre reagálva Karácsony Gergely főpolgármester úgy fogalmazott: „tudtuk, csak nem sejtettük”.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240212_kegyelembotrany_Novak_Katalin_koztarsasagi_elnok_hivatalos_program_lemondas_Kover_Laszlo

Részvény: