Novák Katalin: Magyarországon sem merítettük még ki az összes rendelkezésre álló lehetőséget

Novák Katalin az Indexnek adott interjúban elmondta, kíváncsian várja, hogy az otthonteremtésben mi lesz a következő lépés. „Fontos lenne olyan kérdésekről kampánymentesen is gondolkodni, amelyek a jövőnk szempontjából meghatározóak: a családokról, a gyerekek jövőjéről, vagy az oktatásról” – mondta a köztársasági elnök.

2010 óta családbarát fordulat zajlik Magyarországon. Megelőztük Európát, hiszen az Európai Unió csak most kezd kiemelten foglalkozni a demográfiával – válaszolta az Indexnek Novák Katalin köztársasági elnök.

A portál arra volt kíváncsi, hogy vannak-e még ötletek a gyerekvállalás ösztönzésére – Novák ugyanis korábban családügyi miniszter volt. Orbán Viktor miniszterelnök nem olyan rég úgy nyilatkozott, hogy Magyarországon az 1,5 reprodukciós rátát 2,1-re kellene emelni.

Novák szerint „ma Európában egyetlen olyan ország sincs, amely képes lenne saját erejéből fenntartani a népességét”.

Ez ijesztő! Bár itthon sok előrelépés történt, hiszen családbaráttá vált az adórendszer, könnyebb munka mellett gyermeket nevelni, nagyobb a döntési szabadság, mint korábban, úgy érzem, hogy Magyarországon sem merítettük még ki az összes rendelkezésre álló lehetőséget
– fogalmazott a köztársasági elnök, aki kíváncsian várja, hogy az otthonteremtésben mi lesz a következő lépés, amellyel szerinte segíteni lehet a gyermeket vállaló családoknak.

Az államfő beszélt arról is az Indexnek, mit élt át a kijevi látogatása során a kormányzati negyed óvóhelyén, és milyen ígéreteket kapott Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől, valamint mire kérte meg őt Ferenc pápa.

Forrás:https://www.napi.hu/gazdasag/novak-katalin-otthonteremtes-gyerekvallalas.776430.html

Részvény: