Novák Katalin kegyelmi döntése: az ellenzék lemondásra szólítja fel, petíciózik, indoklást kér, miközben a Távirati Iroda az egész ügyről nem ír egy betűt sem

Az ellenzéki pártok hevesen támadják Novák Katalin döntését. A Momentum lemondásra szólítja fel, határozati javaslattal készül, petíciót indított. Dobrev szerint ez Novák szégyene, „Novák Katalin pedig a mi közös szégyenünk”, Ungár Péter szerint az egyetlen helyes dolog, amit Novák tehet, hogy visszavonja „gyalázatos döntését”, de minimum kiadja a döntés okait. Az állami hírügynökségnél ez az egész ügy nem hír.

 • A Csángó Bál fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök
 • A Nemzetközi Cigány Dal Napja fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök.
 • Jó Békésben élni, az az életforma, amit a vármegye kínál egy családot alapító fiatalnak, sokak számára vonzó lehet


A köztársasági elnök nevére cikkünk megjelenésekor ezt a három találatot adja péntekről és szombatról a Magyar Távirati Iroda hírszolgáltatása, pedig az elmúlt két nap ennél azért több dolog történt körülötte. Pénteken derült ki, hogy kegyelmet adott egy pedofil-ügyben annak az elítéltnek, egy gyermekotthon igazgatóhelyettesének, aki bűnsegédként segített (volna) eltussolni az ügyet a fő tettesnek, az igazgatónak. Az ügyben nyilatkozott az egyik molesztált áldozat és az egyik ügyvéd is, sőt, a sajtó kérdésére még a Köztársasági Elnöki Hivatal is elmondta véleményét az ügyben, ami úgy foglalható össze, hogy pedofil elkövetőknek nem volt és nem is lesz kegyelem.

A kormánysajtó Novák védelmére kelt (Magyar NemzetOrigo), az ellenzék pedig sorozattűz alá vette Novákot:

 1. A momentumos Donáth Anna pénteken közleményt adott ki, melyben azt írta, „mélyen megdöbbent, hogy a köztársasági elnök kegyelmet adott a pedofil bicskei iskolaigazgató bűntársának. Egy olyan ember szabadulhatott a börtönből, aki tevékenyen részt vett pedofil bűncselekmények eltussolásában. Gyermekeket próbált rávenni arra, hogy ne vallják be az ellenük elkövetett szörnyű bűntetteket. Anyaként, politikusként, állampolgárként is tiltakozom. Dühös és elkeseredett vagyok. Mit üzen ezzel Novák Katalin a magyar szülőknek? Mi célja volt ezzel a kegyelemmel? Hogy állhat a szörnyetegek mellé? Hiszen ő is anya.”
 2. Donáth szombaton újabb közleményt írt, miszerint Novák Katalinnak, aki ráeresztette a társadalomra a pedofil bűntársát, le kellene mondania. „Ilyen förtelmes döntést hozni, ilyen módon visszaélni az elnöki hatalommal egész egyszerűen elfogadhatatlan. Ez a döntés azt mutatja, hogy se lelkiismeret, se elemi jóérzés, se tisztesség nincs a köztársasági elnökben. A hivatalára már a megválasztása pillanatában alkalmatlan volt, de most olyan határokat lépett át, ami nem az alkalmatlanság, hanem a társadalomra veszélyesség kategóriája. Novák Katalinnak le kellene mondania. Ilyet egy elnök, egy anya nem tehet.”
 3. A párt aztán a Facebook oldalán közölte, hogy „tűrhetetlen, hogy pedofilok és bűntársaik köztársasági kegyelemben részesülhetnek ma Magyarországon. Ezért a Momentum határozati javaslatot fog benyújtani ennek megtiltására, most pedig petíciót indított ugyanebben a témában”.
 4. A DK-s Dobrev Klára szintén Facebook-posztban írta azt, hogy „Novák Katalin náci terroristákon túl egy pedofil bűntettben érintett gazembernek is kegyelmet ad. Az ő kutyájuk kölyke. Nekik, a saját felfogásuk szerint mindent szabad. Az államfő, aki pedofíliához kötődő bűnözőnek kegyelmet ad, többé nem a családok, a gyermekek védelmezője. Az államfő, aki mentességet biztosít azoknak, akikre bár gyermekeket bíztak, de ők mégsem védték, hanem bántottak és használtak ezeket a gyerekeket, az többé nem az alkotmányosság, az erény őre, hanem a bűn szövetségese. Ezer államfői mosoly se feledteti el többé, az államfő gyerekeket árult el és aljas bűnözőkkel szövetkezett. Ez Novák Katalin szégyene. Novák Katalin pedig a mi közös szégyenünk.”
 5. Ungár Péter (LMP) is a Facebookra írt posztot. Eszerint „az egyetlen helyes dolog, amit most Novák Katalin tehet, hogy visszavonja ezt a gyalázatos döntését. De kétségeink se legyenek afelől, hogy nem fogja, nem olyan önálló szereplő ő a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. De ha már itt vagyunk és egy veszteségminimalizálási közleményre futotta az államfői hivatalnak, akkor azt javasoljuk, hogy nyugtassa meg legalább annyival a közvéleményt, hogy kiadja a kegyelmi döntésének okait.
  A kegyelmi döntés egy különleges elnöki jogkör. Novák Katalin újfent igazolta, hogy ezzel nem él, hanem visszaél.
 6. Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes is posztolt, azt írta, az elnöki kegyelem sokat elárul az államfő személyiségéről és tevékenységéről, arról, hogy nem önálló hatalmi ágként, hanem a Fidesz-kormány döntéseinek végrehajtójaként cselekszik. „Teszi ezt olyan politikusként, aki korábban családvédelemmel foglalkozott és a gyermekek védelmének fontosságát hangsúlyozza.”

Arról egyébként, hogy Novák szerint mennyire fontos a női, anyai empátia, a gyerekekre való odafigyelés, és mennyire szükség lenne erre a közéletben, éppen ő maga beszélt a szombaton megjelent interjújában. Igaz, nem ennek az ügynek apropóján, hanem csak úgy.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240203_mti_tavirati_iroda_nem_irja_meg_novak_katalin_kegyelem

Részvény: