Novák Katalin Joe Bidennel fog találkozni

Novák Katalin köztársasági elnök a közép-ázsiai országokkal való erősebb gazdasági kapcsolatok kiépítésére hívta fel a figyelmet. Európa is közeledik a közép-ázsiai országok felé: ennek jegyében aláír egy partnerségi megállapodást az Európai Unió és Kizgisztán. Az erősebb közép-ázsiai kapcsolatok mellett a köztársasági elnök beszámolt február végi útitervéről is Varsóba.

„A közép-ázsiai országokkal való kapcsolat Magyarország számára kiemelten fontos. Magyarország elkötelezett tagja az euroatlanti szövetségnek, de fontos, hogy baráti kapcsolatok szülessenek a keleti, köztük a közép-ázsiai országokkal is” – mondta Novák Katalin köztársasági elnök Szadir Zsaparov kirgiz köztársasági elnökkel tartott sajtótájékoztatóján.

Európa is közeledik a közép-ázsiai országok felé, aminek következő állomása, hogy a fokozott együttműködésről és partnerségről szóló megállapodást mielőbb aláírják.

Kirgizisztán három éve vár arra, hogy ezt aláírhassa az unióval, s Magyarország mindent megtesz, hogy felgyorsuljon a folyamat – hangsúlyozta a magyar államfő.

Magyarország már meg is állapodott Kirgizisztánnal
Novák Katalin kiemelte, olyan stratégiai megállapodást írtak alá, amely abban is közös elköteleződésünket fejezi ki, hogy szeretnénk fellépni hatékonyan a terrorizmussal szemben és szeretnénk, hogyha a két ország közötti kapcsolatokat a lehető legtöbb területen erősíteni tudnánk.

Az is kiemelt célkitűzés, hogy az illegális migráció növekvő fenyegetésével szemben közösen lépjünk fel. Emellett a legtöbb területen, így például a turizmus, a mezőgazdaság, a vízipar, az oktatás területén is erősíteni szeretnék a két ország közti kapcsolatokat.

Novák Katalin elmondta, hogy a Stipendium Hungaricum programban 200 kirgiz diáknak kínálnak ösztöndíj-lehetőséget. A közös fejlesztési alap a gazdasági együttműködést hivatott elősegíteni, ez olyan cégeknek szóló finanszírozási támogatás, amelyek egymás országában szeretnének befektetni.

Joe Bidennel találkozik legközelebb
A köztársasági elnök kitért arra, a megbeszélés kiemelt témája volt az orosz-ukrán háború, s a kirgiz elnökkel egyetértettek abban, hogy a mielőbbi cél a béke, a felek tárgyalóasztalhoz ültetése.

Novák Katalin elmondta, a tervei szerint február 22-én részt vesz Varsóban a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóján, ahol Joe Biden amerikai elnököt is tájékoztatja majd az ukrajnai háborúról és a békekötés mielőbbi szükségességéről.

Magyarország és Kirgizisztán képviselői – köztük Varga Judit igazságügyi miniszter és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos – további megállapodásokat írtak alá a közös stratégiai partnerség megerősítéséről és fejlesztéséről, igazságügyi és oktatási együttműködésről.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/novak-katalin-joe-biden-kirgizisztan-partnersegi-megallapodas-oktatas-kozep-azsia.767381.html

Részvény: