Novák Katalin a NATO-főtitkárral tárgyal a svéd NATO-csatlakozásáról

Novák Katalin jövő héten Brüsszelbe látogat, ahol többek között Alexander De Croo belga miniszterelnökkel, az Európai Parlament elnökével, Roberta Metsolával, valamint találkozik Fülöp belga királlyal is tárgyal majd, ám a legfontosabb találkozója a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel lesz, írja az Index.

A lap úgy tudja, hogy az orosz–ukrán és az izraeli háború miatt több NATO-tagállam vezetője már türelmetlen Magyarországgal szemben, amiért a Magyar Országgyűlés még mindig nem ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását.

Novák Katalin még áprilisban úgy nyilatkozott, hogy „a NATO-nak egységesnek és erősebbnek kell lennie, de a bővítésről szóló kérdéseket meg kell vitatni”, ugyanakkor leszögezte, hogy köztársasági elnökként a személyes véleménye az, hogy ebben a helyzetben több érv szól Svédország NATO-csatlakozása mellett, mint az ellen, és Svédország NATO-csatlakozása mellett áll.

Recep Tayyip Erdogan török elnök egyébként múlt hétfőn benyújtotta a parlamentbe a Svédország NATO-tagságának ratifikálásáról szóló törvénytervezetet, ezt követően a Fidesz-frakció azzal kapcsolatban, hogy mikor veszi a magyar parlament napirendre a svéd NATO-csatlakozási egyezmény zárószavazását, azt közölte, hogy „nincs változás a kormánypártok álláspontjában, a magyar parlament szuverén, a saját menetrendje szerint halad”.

Törökországon és Magyarországon kívül már minden NATO-tagország jóváhagyta a svédek csatlakozását.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/11/02/novak-katalin-nato-fotitkar-brusszel-targyalas-svedorszag-ratifikalas-csatlakozas/

Részvény: