Névsor nélkül, de megjelent a határozat Orbán új tanácsadói testületéről

A szerda esti Magyar Közlönyből csak annyi derül ki, hogy a kormány Stratégiai
Tanácsadó Testületet hoz létre.

Megjelent a friss Magyar Közlönyben az, amiről napokkal ezelőtt számoltunk be: Orbán Viktor saját tanácsadói testületet hoz létre magának a kegyelembotrány után. Ennek feladata, hogy „stratégiai szempontból áttekinti a kormányzás egyes területeit; megvizsgálja az állami és különösen a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenállóképességét, és e tárgykörben javaslatokat fogalmaz meg”. Ennek során „meghallgathatja a tárgykörben felelős minisztereket, valamint a miniszterek irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervek vezetőit”, illetve háttéranyagokat kérhet tőlük.

hvg.hu nemrég számolt be arról Panyi Szabolcs oknyomozó újságíró információja alapján, hogy az új testület tagja lehet Kovács József nemzetbiztonsági- és Bakondi György belbiztonsági főtanácsadó, Papp Károly titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár, Maróth Miklós volt akadémiai kutatóhálózati elnök, Stumpf István volt alkotmánybíró, az első Orbán-kormány (1998-2002) Miniszterelnöki Hivatalának vezetője és Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács korábbi elnöke. Nyilatkozni egyelőre senki nem akart, mert állítólag a tervek szerint ünnepélyesen a nemzeti ünnepre, március 15-re időzítenék a testület „zászlóbontását”.

A kormányhatározatban nincs benne a tagok névsora, csak az, hogy Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a testület elnöke, és rajta kívül öten lesznek.

A testület szükség szerint ülésezik, működése szabályait maga határozza meg.

Az viszont benne van a határozatban, hogy a miniszterelnök által felkért tagok más beosztásuk alapján kapott jövedelmükön felül államtitkári fizetést (ez ma már bőven havi bruttó két millió fölött van, bár pontosan nem ismert) és egyéb juttatásokat kapnak (például autót), de erről le is mondhatnak.

A határozat csütörtöktől hatályos.

(Címlapképünk illusztráció, egy kormányülésen készült.)

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240307_orban-tanacsado-testulet

Részvény: