Népszava: Magyarországon tárgyalnak a Dunaferr iránt érdeklődő ukrán vállalat képviselői

A város jobbikos polgármestere úgy tudja, a kormány inkább egy londoni székhely felvásárlási szándékát támogatja.

A világ egyik legjelentősebb acélipari szereplőjének, a Dunaferr felvásárlása iránt érdeklődő Metinvest Holdingnak a képviselői Budapesten tárgyalnak a Népszava értesülései szerint.

A lap úgy tudja, hogy az ukrán vállalat fúziókért és felvásárlásokért felelős vezetője, Jevgenij Selekov, és a vállalat nemzetközi kapcsolatainak irányítója, Andrij Kril Fábián Gergellyel, a gazdaságfejlesztési tárca iparpolitikáért felelős államtitkárával is találkozott. Igaz, a minisztérium nem reagált a Népszava tárgyalásokról szóló kérdéseire.

Ukrajna legnagyobb, 2021-es adatok szerint a világ 42. legnagyobb acélipari cégeként a Metinvestnek a régión kívül olasz, spanyol, holland érdekeltségei is vannak. A vállalat a bányászattól a szén- és ércfeldolgozás folyamatáig a teljes vertikumban érdekelt, félkész és késztermékei számos ország piacán elérhetők.

Azt már január óta lehet tudni, hogy a Metinvest Holding érdeklődök a Dunaferr iránt, ezt ugyanis levélben jelezték Orbán Viktornak. Az is ismert, hogy a londoni székhelyű Liberty Steelt is érdekelheti a felvásárlás lehetősége.

Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere úgy tudja, hogy a kormány inkább az utóbbi lehetőségre nyitott.

A dunaújvárosi cég évek óta a megszűnés szélén áll, december 15-én elrendelték a felszámolását.

A Dunaferr négyezer embert foglalkoztat, a leányvállalatainál további 1500-an dolgoznak.

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a következő hat hónapban az állam kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét. Ez összesen 16 milliárd forinttal fogja megterhelni a költségvetést.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230203_Nepszava_Magyarorszagon_targyalnak_a_Dunaferr_irant_erdeklodo_ukran_vallalat_kepviseloi

Részvény: