Népszava: az Orbán-kormány most teljesítene 2 milliárdot a hiányzó 30-ból, a maradékról tárgyalna a fővárossal

A kabinet hajlandó egy részét most teljesíteni a négy évvel ezelőtt ígért forrásoknak az atlétikai vb érdekében.

2019-ben kötött alkut a kabinet a fővárossal, 50 milliárd forintnyi extra forrásról MR- és CT-programokra és kerületi egészségügyi fejlesztésre, valamint a Diákváros megépüléséről. Karácsony Gergely főpolgármester a Diákváros ellehetetlenítése, és a Fudan Egyetem megépülésének esélye miatt belengette a 2023-as atlétikai világbajnokság vétóját, ami végül mégis megvalósult, és a múlt héten a főpolgármester a megnyitóval kapcsolatos ígéretét sem tartotta be: mégis ott lesz az eseményen.

A 2019-ben kialkudott forrásokból 2 milliárdot most adna oda az Orbán-kormány Budapestnek az atlétikai vb érdekében, a többiről tárgyalna a fővárosi vezetéssel. A forrásokat a kormány annak fényében is ígérte a fővárosnak, hogy az rábólintott a csepeli szigetcsúcson, illetve a IX. kerület déli részén épülő stadionok megépülésére.

Karácsony Gergely első körben a vb megnyitójára sem akart elmenni, végül Facebookon jelentette be: a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke hívta meg a Városházán, ő pedig örömmel tesz eleget a meghívásnak. A Népszava értesülése szerint pénteken fél négyre a főváros demonstrációt is szervezett az atlétikai stadion elé, amit azóta lemondtak.

Karácsony pálfordulásában valószínűleg közrejátszott, hogy az atlétikai szövetség elnökével való találkozó előtti este érkezett meg hozzá Gulyás Gergely levele, miszerint a 2019-ben kialkudott 50 milliárd maradék 30 milliárdjából kettőt most teljesít a kormány, a többiről pedig tárgyalna a későbbiekben. A kabinet már 2020-ban kifizetett 2 milliárdot a fővárosnak, 2021-ben 750 millió forintot CT- és MR-várólista csökkentési programra és 18 milliárdot a kerületeknek egészségügyi fejlesztésre. Így az ígért 50 milliárd egy részét már teljesítették, ám 2022 óta nem kapott a maradék részből a főváros egy centet sem.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának úgy nyilatkozott, a most megérkezett levél lehetőséget teremthet arra, hogy az eddig akadozó tárgyalások újra elindulhassanak, és bízik abban, hogy a fentiekről szóló kormányhatározat még a héten megjelenik. Kiss hozzátette, tudomása szerint gőzerővel dolgoznak a határozat szövegezésén.

Arról, hogy a fennmaradó forrásokat hogyan használják fel a jövőben külön munkacsoport dönt majd, Gulyás Gergely mellett Pintér Sándor és két főváros delegált vezetésével. A munkacsoport valószínűleg nyár végével kezdené meg a munkát, a kormány egyébként nem titkolt módon a fővárosnak ígért pénzeket is a még meg nem érkezett uniós forrásokból fizetné ki, teszi hozzá a Népszava.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230816_Nepszava_az_Orbankormany_most_teljesitene_2_milliardot_a_30bol_a_maradekrol_targyalna_a_fovarossal

Részvény: