Nemhogy orvost, még rendelőt sem találtak sok háziorvos meglepetésszerű ellenőrzésénél

Nem volt ott az orvos rendelési időben, telefonon sem lehetett elérni, vagy épp lakatlan ház állt azon a címen, ahol hivatalosan a rendelőnek kellett volna lennie – ilyen problémákat találtak sok háziorvos munkájának vizsgálatánál a hatóságok.

A háziorvosok kétharmadánál találtak problémát az ellenőrök, amikor bejelentés nélkül mentek ki megnézni, rendben folyik-e a munka – közölte a Népszavával a Belügyminisztérium. Egy későbbi utóellenőrzésben az esetek 39 százalékában hiába volt épp betegfogadási idő, nem zajlott orvosi ellátás, az orvosok harmadát telefonon nem lehetett elérni a rendelőn kívül munkaidőben, a rendelők 12 százaléka pedig egyszerűen nem volt megtalálható.

A napokban derült ki az, hogy a magyar kórházakban hamarosan „mobil ellenőri csoportok” nézhetik meg, hogy az orvosok és szakdolgozók valóban jelen vannak-e munkaidőben, de ehhez hasonló vizsgálatot a háziorvosok között már tavaly lefolytattak, ennek az eredményét írta most meg a Népszava.

Ezek a számok persze nem azt jelentik, hogy az összes háziorvos között ilyen rossz volna az arány: az ellenőrök célzottan mentek azokba a körzetekbe, ahol az orvosi vállalkozásoknak egynél több bejelentett telephelye volt, az utóellenőrzésnél pedig azokat vizsgálták, ahol elsőre súlyos hiányosságokat találtak. Ott viszont tényleg voltak bajok, ráakadtak például egy olyan szolgáltatóra is, amely hét címen üzemeltetett rendelőt, ezek közül hat címen viszont egy-egy lakatlan ház volt.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240425_nemhogy-orvost-meg-rendelot-sem-talaltak-sok-haziorvos-meglepetesszeru-ellenorzesenel

Részvény: