Nem ment át az amerikai szenátuson a 118 milliárd dolláros törvényjavaslat a határvédelemről és Ukrajna támogatásáról

Csütörtökön újra összeülnek és ismét szavaznak a törvényjavaslatról.

Az amerikai szenátus szerdán megakadályozott egy 118 milliárd dolláros, kétpárti határ- és nemzetbiztonsági törvényjavaslatot, amely egy Ukrajnának és Izraelnek nyújtandó segélycsomagot is tartalmazott volna. A törvényjavaslat vitájának megkezdéséhez hatvan szavazatra volt szükség, végül csak 49 gyűlt össze az 50 ellenében.

A republikánusok többsége ellenezte a törvényjavaslatot, ugyanis kifogásolták, hogy a jogszabály nem megy elég messzire az amerikai-mexikói határ menti problémák kezelésében, ahol az illegális határátlépések miatt letartóztatottak száma rekordot döntött a tavalyi évben. A demokrata frakció öt tagja szintén a törvényjavaslat megakadályozása mellett szavazott, mivel aggodalmuknak adtak hangot a határbiztonsági intézkedések súlyossága és a gázai háború közepette Izraelnek nyújtott többletfinanszírozás miatt – írja a Guardian.

Miután a határügyek tárgyalása meghiúsult, a szenátus megpróbált egy külön külföldi segélycsomagot előterjeszteni, amely csak a kétpárti törvényjavaslatban felvázolt, az Egyesült Államok szövetségeseinek szánt finanszírozást tartalmazta volna. A törvényjavaslat heves vitát váltott ki, a szavazás végül szerda este lezárult, a 100 szenátorból 58-an támogatták a törvényjavaslat továbbvitelét. A törvényjavaslat elfogadásához azonban 60 szavazatra lesz szükség, így jelenleg nincs meg a szükséges támogatás ahhoz, hogy átmenjen a szenátuson.

Az Egyesült Államok szenátora, Chuck Schumer végül bejelentette, a kamara csütörtökön újra összeül, hogy ismét szavazzon a törvényjavaslatról.

Továbbra is nagyon bizonytalan azonban, hogy egy határvédelmi intézkedések nélküli külföldi segélycsomag át tud-e menni a szenátuson, amely decemberben már tárgyalt egy hasonló javaslatot. A republikánusok, akik ragaszkodtak ahhoz, hogy a jogszabályban foglalkozni kell a határvédelemmel, korábban megakadályozták a csomag elfogadását.

A törvényjavaslat új hatásköröket biztosított volna az amerikai elnöknek a határvédelem kapcsán, emellett 60 milliárd dolláros katonai támogatást nyújtott volna Ukrajnának, 14 milliárd dolláros biztonsági támogatást Izraelnek, valamint 10 milliárd dolláros humanitárius támogatást az ukrajnai, gázai és ciszjordániai háborúk által érintett civileknek.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240208_oroszukran_konfliktus_izraelipalesztin_haboru_2023_szenatus_Egyesult_Allamok_torvenyjavaslat_Ukrajna_republikanusok_demokratak

Részvény: