Nem küldhet az Egyesült Királyság kormánya menekült migránsokat Ruandába

Rishi Sunak kormányának terveit keresztülhúzta a brit legfelsőbb bíróság.

A brit legfelsőbb bíróság szerdán jogellenesnek ítélte a menedékkérők Ruandába történő kitoloncolásának tervét, ami potenciálisan végzetes csapást mér Rishi Sunak miniszterelnök migrációs politikájára, és a konzervatív párt jobbszárnyának várható lázadását idézi elő – számolt be a hírről a CNN.

Az Egyesült Királyság legfelsőbb bírósága egyhangúlag a kormány ellen döntött, és helyette egy korábbi fellebbviteli bírósági ítéletet helyezett előtérbe, amely szerint a politika – amelyet a humanitárius szervezetek határozottan elítéltek – nem jogszerű.

Az ítélet – amely egyértelműen megsemmisítette a kormány fellebbezését – meghiúsítja azt a törekvést, hogy az Egyesült Királyságba illegálisan érkező menedékkérőket a kelet-afrikai országba szállítsák. A tervet először 2022 áprilisában jelentették be, de azóta folyik körülötte a jogi hercehurca, és eddig egyetlen személyt sem sikerült kitoloncolni ilyen módon.

A portál beszámolt arról is, hogy a taláros testület döntését követően a brit konzervatívok jobboldala várhatóan kezdeményezi majd a miniszterelnöknél, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Emberi Jogok Európai Egyezményéből (EJEE).

A bírák úgy találták, hogy Ruanda nem tekinthető biztonságos országnak.

Alapos okkal feltételezhető, hogy a menedékkérőket a rossz bánásmód valós veszélye fenyegeti, ha Ruandába szállítják őket

– írták ítéletükben.

Megállapították, hogy Ruanda menedékkérelmek feldolgozására szolgáló rendszere, rossz emberi jogi helyzete és a visszaküldés tilalmáról szóló megállapodások korábbi be nem tartása azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság kormánya nem lehetett biztos abban, hogy a menedékkérők kérelmeit biztonságosan és megfelelően vizsgálják meg.

Nem ezt az eredményt akartuk, de az elmúlt hónapokat azzal töltöttük, hogy minden eshetőségre felkészültünk

– kommentálta a brit legfelsőbb bíróság döntését Rishi Sunak.

Ruandába a bevándorlókat? A britek komolyan gondolják

A brit kormány mindenképpen keresztül akarja vinni az illegális bevándorlók Ruandába telepítésére vonatkozó terveket – jelentette ki Robert Jenrick, a brit belügyminisztérium bevándorlási államtitkára a The Telegraph című lapnak adott interjúban. 

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/ruanda-london-nagy-britannai-legfelsobb-birosag-dontes-sunak-menedekkero.780486.html

Részvény: