Nem hosszabbítja meg Oroszország a fekete-tengeri gabonegyezményt

A Kreml bejelentette, hogy Oroszország nem hajlandó meghosszabbítani a fekete-tengeri gabonamegállapodást, írja a Guardian. A megállapodás hétfő éjjel járt volna le, miután május 17-én további 60 nappal meghosszabbították.

Erdogan pénteken még arról beszélt, hogy tárgyalt Putyinnal, és arra készülnek, hogy augusztusban elfogadják és aláírják a megállapodás meghosszabbítását.

A háború kitörése után az oroszok blokád alá vették a fekete-tengeri ukrán kikötőket, ami miatt több millió tonna gabona maradt a tárolókban, és számos hajó a kikötőben rekedt. Ez tovább rontotta az amúgy is szűkülő globális ellátást, és szárnyaló inflációt idézett elő világszerte az élelmiszer- és az energiapiacokon. Oroszország és Ukrajna a világ búzaellátásának harmadáért felel, ráadásul az export jelentős részét – egyebek mellett az ENSZ élelmezési programjának keretében – a szegényebb országoknak szállítják.

Végül tavaly júniusban Oroszország és Ukrajna Törökország és az ENSZ közvetítésével megállapodott a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. Az egyezmény értelmében az orosz blokád ellenére újraindulhatott az ukrán gabona szállítása a Fekete-tengeren, helyi tűzszünetek által garantált biztonságos folyosókon, a szankciókkal sújtott Oroszország pedig újraindíthatta a gabona- és műtrágyaszállításokat.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/07/17/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-elo-kozvetites-julius-17/#nem-hosszabbitja-meg-oroszorszag-a-fekete-tengeri-gabonegyezmenyt

Részvény: