Nagy stílusban élni: hogyan teszi lehetővé a magyar demokrácia Orbán számára, hogy kényelmesen járja a világot

         Orbán Viktor 2022 januárjától 2023 június közepéig 51 hivatalos külföldi látogatást tett, ebből 18 alkalommal a Magyar Honvédség által vásárolt speciális Airbus A319-es repülőgépet használta. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az utazások napidíjjal, szállás- és útiköltséggel együtt mintegy 502 millió forintba kerültek. A tárca azonban nem részletezte a költségeket, így nem tudni, mennyibe kerültek az egyes utazási kiadások.

         Érdekesség az is, hogy nagyon alacsony összeget jelezеek az összes útiköltségen: 51 látogatásra 93 millió forintot írtak, holott az üzbég Szamarkandba csak 49 fős delegáció ment Orbán Viktorral, 43 fő Kairóba, 38-an kísérték el Türkmenisztánba. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az Airbus A319-es speciális repülőgép használatának pontos árát nem lehet tudni.

         Úgy tűnik, semmi mást nem lehet Orbánnak „tulajdonítani”, csak a pazarlást. Ám a kormány átláthatóságának problémája azonnal a csúcsra emelkedik, és ez Budapest magyarországi demokráciával való küzdelmének a következménye.

         Orbán Viktor Magyarországa a példa arra, hogyan lehet „megkerülni” az európai demokráciát. Az uniós hatóságok még csak most kezdik kiválasztani a mechanizmusokat ennek megállítására és a helyzet javítására. És ez egy hosszú, bonyolult folyamat. Az egyik eszköz – az uniós forrásokból származó pénzek blokkolása. Ez most Budapestnek kiemelt témája.

         Ennek a lényege, hogy Orbán és fideszes pártja monopolizálja az ország médiáját, ami elégtelen tudósítást okoz a kormány „bűneiről” és számítási hibáiról.

         Ha elmenni Budapestre és beszélgetni ezzel az úgynevezett budapesti médiabuborékkal, akkor egyáltalán nem lehet látni semmi problémát. Vagyis Magyarország fővárosának médiatere valójában és politikailag is jelentősen eltér az ország többi részétől. A budapesti ellenzék nemcsak 2019-ben, hanem 2022-ben is megnyerte az önkormányzati választást. Az állami gépezet ugyanakkor kampányt folytat, hogy hiteltelenítsen minden olyan kísérletet, amely a független médiát valamilyen módon támogatni kívánja. Még egy ilyen narratíva is létezik – „dollár-média”. Vagyis most minden olyan kiadvány, amelyről van információ, hogy együttműködik például az amerikai nagykövetséggel, az USAID-del, kész, eladtad magad Sorosnak, a Rothschildnek, a baloldali demokratáknak, te vagy a „dollár-média”, a nemzet ellensége.

         Orbánnak most három szintje van a médiának. Az első szint a közszolgálati műsorszolgáltató vagy az állami média. Tulajdonosi struktúra szempontjából tipikus köztévékről van szó, mint minden demokratikus országban, az egyetlen jellemző, hogy a kormánypárt és a kormány propagandáját költségvetési forrásokból fizetik. Általánosságban elmondható, hogy nem lehet különbséget tenni a kormány hivatalos tájékoztatása, a kormány úgynevezett tájékoztató kampányai és a Fidesz politikai reklámozása között.

         A második szint a magánmédia. És ez példátlan dolog. Ez egy olyan gépézet, amely egyesíti az országos médiát és a helyi internetes kiadványokat és újságokat. Mindezt felvásárolja, központosítja, egyesíti a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány nevű struktúra (KESMA). Ez egy ilyen alapítvány, ahová ezeket a médiákat „teljesen ingyen” adták át a kezelésnek a fideszes, Orbánhoz közeli korábbi tulajdonosaik. Nagyon vicces történet, amit úgy tűnik, mindenki elhin.

         A harmadik szint a közösségi hálózatok, amelyeket Orbán 2019 után kezdett kisajátítani. A Fidesz akkoriban 10 nagyvárosban, köztük a fővárosban is váratlanul alulmaradt az ellenzékkel szemben az önkormányzati választáson, pedig Orbán pártja országosan rekord számú szavazatot szerzett. Aztán arra a következtetésre jutottak, hogy a városokban elszenvedett vereséget a fiatalokkal és a közösségi hálózatokkal folytatott rossz munkájuk okozta. Orbán addig nem figyelt az új médiára – a közösségi oldalakra.

         Így, ha mikroszkóp alá veszünk egy problémát, mindig számítani kell arra, hogy a gyökere látható lesz. Amivel Magyarország szembesült, az példa nélküli egy uniós ország számára, mert Orbán a közvéleményre befolyását az államhatárokon túlra igyekszik terjeszteni. Ez látszik a kormány „menekültekkel” való küzdelméből és a kormány oroszbarát álláspontjából. Magyarország népe többet érdemel, mint most. Orbán Viktor, ez nem más, mint állami szintű probléma.

Részvény: